Ljepota i relax 24. travnja 2016.

Super jelovnik za noge bez celulita

Celulit450X300_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Probiotici, koje je najbolje jesti za zajutrak, blagotvorno djeluju na cijeli probavni sustav, a cjelovito zrno zobi bogato je vlaknima koja se teže probavljaju i troši se više energije na probavu, kaže nutricionistica, dipl. ing. preh. teh. Nataša Šoštarić iz Definicije hrane

Đumbir i papar začini su koji pokreću metabolizam, stoga ih koristi što češće. U prehranu svakako ubaci piletinu, tunu, cjelovitu rižu i banane. Bobičasto voće sadrži antocijane koji mogu pomoći pri učvršćivanju vezivnog tkiva i dobar su izvor vitamina C.

Banana smanjuje zadržavanje vode u tijelu

Banana pak sadrži kalij koji je u ravnoteži s natrijem u organizmu. Zajedno djeluju na održavanje normalnog krvnog tlaka i na smanjenje zadržavanje suvišne vode u tijelu. Sjemenke i orašasto voće pak sadrže selenij, vitamine B skupine i minerale koji sudjeluju u metaboličkim procesima. Zeleni čaj, točnije katehin, ubrzava metabolizam isto kao i đumbir. Za ručak je, nastavlja Šoštarić, dobro pojesti malo mesa, najbolje piletine koja je odličan izvor kvalitetnih proteina, dok je povrće izvor dijetalnih vlakana, kao i cjelovita riža.

"U međuobrok pokušaj ‘ubaciti’ mladi špinat i jabuku koja je izvor dijetalnih vlakana, minerala poput željeza i vitamina poput vitamina C koji ima visok antioksidacijski potencijal. Chia sjemenke su nutritivno vrlo bogate, no ne sadrže puno kalorija, a bubrenjem potiču osjećaj sitosti. Tuna je pak odličan izvor visokokvalitetnih proteina i nezasićenih masnih kiselina te je odlična za zadnji obrok u danu. Prokulica i brokula spadaju među funkcionalnu hranu i sadrže supstance poput alfa lipoične kiseline za koju se smatra da obnavlja kolagenska tkiva", zaključuje Šoštarić.

Jelovnik

  • Doručak
  • 3 dl vode, probiotički jogurt + cjelovite zobene pahuljice (ili kuhana kaša) + bobičasto voće + prstohvat cimeta
  • Međuobrok
  • banana + sjemenke bundeve + nekoliko badema + zeleni čaj s đumbirom
  • Ručak
  • 3 dl vode, piletina s povrćem iz woka s čili papričicom + integralna riža s kurkumom
  • Međuobrok
  • 3 dl vode, smoothie: mladi špinat + 1 jabuka + 1 dl mlijeka + 1 dl vode + žličica chia sjemenki
  • Večera
  • odrezak tune kratko pečen, začinjen s malo papra + prokulice i brokula kuhane na pari + 2 dl zelenog čaja

Pročitaj 6 trikova protiv celulita koji pale.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.