Hrana 02. svibnja 2016.

5 najkorisnijih integralnih žitarica

Zob_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Integralne ili cjelovite žitarice su bogatije vitaminima B skupine kao i mikronutrijentima (mineralima u tragovima) u odnosu na žitarice koje je tehnološki obrađene, tj. takvo zrno takvih tehnološki obrađenih žitarica je ''polirano'' i gotovo da nema vitamina B skupine. Prehrana s integralnim žitaricama uključuje namirnice poput integralnog kruha, zobene pahuljice, müesli, ječmenu ili zobenu kašu

  • Heljda sprječava pojavu žučnog kamenca. Olakšava potiskivanje hrane kroz probavni trakt, što smanjuje količinu žučne kiseline, koju stvara jetra. Budući da se od ove kiseline mogu stvoriti kamenčići u žuči, zrno heljde djeluje amortizirajuće i normalizira rad crijeva.
  • Zob održava zdravlje srca. Zrno ove žitarice bogato je beta­glukanom, vrstom biljnog vlakna koje se veže sa štetnim kolesterolom u crijevima, što omogućava njegovo izbacivanje iz organizma. Istraživanja pokazuju da samo jedna porcija zobene kaše dnevno snižava razinu kolesterola za 23 posto.
  • Ječam pospješuje rad probavnog sustava. Zrno ove žitarice sadrži visoki postotak biljnih vlakana koja stimuliraju rast korisnih bakterija u crijevima (normalna bakterijska flora). To održava zdravlje sustava za probavu i stimulira imunitet.
  • Bulgur pšenica štiti od raka. Bogata je biljnim tvarima koje snižavaju razinu estrogena u krvi, što štiti od pojave raka dojki. Istraživanja pokazuju da žene, čija je prehrana u razdoblju prije menopauze bogata biljnim vlaknima iz žitarica, smanjuju rizik od raka za 41 posto.
  • Kvinoja ublažava glavobolje. Ova vrsta žitarice, koja potječe s južnoameričkog tla, bogata je magnezijem koji opušta stijenke krvnih žila i tako sprječava njihovo kontrahiranje i posljedičnu bol. Također, ova žitarica odličan je izvor riboflavina, vitamina koji je neophodan za oslobađanje energije u stanice. Istraživanja pokazuju da ovaj učinak pozitivno djeluje na ublažavanje glavobolja.

Otkrij 9 idealnih kombinacija za doručak!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.