Dijeta Dijetni savjeti 23. kolovoza 2018.

Smanji nadutost i poboljšaj probavu uz ove namirnice

Foto: Guliver/Shutterstock Lubenica
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najčešći uzrok nadutog trbuha su plinovi koji se stvaraju u crijevima, a dobra vijest je da se nastanak ove pojave može ublažiti i izbjeći. Premalo vlakana u prehrani i tekućine te niska razina tjelesne aktivnosti, dovode do konstipacije koja uzrokuje nadutost. Dobra vijest je kako se uvođenjem određenih namirnica u prehranu može spriječiti nadutost, a vrlo važno je i smanjiti unos soli te jesti puno voća i povrća.

Naranče i lubenica

Budući da voda odstranjuje toksične tvari i višak tekućine iz organizma, najbolje je da svakodnevno konzumiraš namirnice s visokim udjelom vode, prije svega, lubenice i naranče. Lubenica sadrži 92 posto vode, dok je u narančama ima od 80 do 90 posto.

Jogurt

Ne samo što ovaj mliječni napitak ima visok sadržaj vode već stimulira razmnožavanje korisnih bakterija u želucu. Ova bakterijska flora odgovorna je za redukciju viška plinova koji se akumuliraju u želucu i crijevima.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zobena kaša

Biljna vlakna sprječavaju pojavu opstipacije, koja je najčešći uzrok nadimanja trbuha. Ova vrsta žitarica je bogatog sadržaja biljnih vlakana, vitamina i minerala. Ova grupa namirnica također olakšava probavu, smanjuje količinu želučane kiseline i ublažava urinarne infekcije.

Krastavac

Iako ova vrsta povrća nema osobito hranjivu vrijednost, ona je sjajan prirodni diuretik, a time ubrzava i izbacivanje štetnih tvari iz organizma. Osim toga, krastavci su bogati sumporom i tvarima koje stimuliraju bubrege na učinkovitije izbacivanje mokraćne kiseline. Budući da su niskokalorični i ne sadrže sol, često su jedna od glavnih komponenti brojnih dijeta. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Grejp i limun

I u grejpu i limunu se nalazi puno vode (90 posto), zbog čega bi ih trebalo češće uvesti u prehrani. Osim vodenog sadržaja, u grejpu ima i dosta enzima koji sagorijevaju masti. Limun pomiješan s toplom vodom, pomaže kod probavnih smetnji i simptoma loše probave kao što su mučnina, žgaravica i nadutost.

Možda te zanima... Prehrana uz koju ćeš izbjeći bol, nadutost i osjećaj peckanja u želucu Hrana

Možda te zanima... Pet ne baš bezazlenih situacija kada uzrok nadutosti nije hrana ili PMS Zdravlje

Zelena salata i špinat

Zeleno lisnato povrće, uključujući kelj i blitvu, treba redovito konzumirati zbog bogatog sadržaja biljnih vlakana, vitamina i minerala. Ova grupa namirnica također olakšava probavu, sprječava opstipaciju i ublažava urinarne infekcije.

Riješi kviz i saznaj uzrok svoje nadutosti!!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.