Zdravlje 09. svibnja 2016.

Za primjenu lasera važna je stručnost

Laser-Oci
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Primjena lasera u oftalmologiji započela je davnih osamdesetih godina prošlog stoljeća. Prve lasere tzv. širokog laserskog snopa sredinom devedesetih zamijenili su oni tankog, letećeg, laserskog snopa, visoke frekvencije, kojima je postizano fino remodeliranje i poliranje površine rožnice. Otud je iz ovoga proistekla još jedna mogućnost primjene excimer lasera – osim za korekciju dioptrije, koristi se i u terapeutske (PTK) svrhe

Stručnost na prvome mjestu

Ma koliko je novom tehnologijom olakšana laserska procedura, kvaliteta i sigurnost zahvata ipak ovise o stručnosti kirurga. Svakako da je iskustvo i poznavanje očne kirurgije daleko ispred jednostavnog pritiska na touch screenu. Nepoznavanje i olako shvaćanje laserske procedure dovodilo je do pogrešnog proglašavanja ovih postupaka – neodgovarajućim. 

To je, uostalom, bio slučaj i s novim kirurškim mogućnostima operacije katarakte, kad je fakoemulzifikacija u domaćim okvirima proglašavana neodgovarajućom kirurgijom samo zato što se njome nije dovoljno ovladalo. Ili pak implantacija multifokala, uslijed nepoznavanja pravih indikacija i  kirurškog postupka koji zahtijeva vrhunsku preciznost izvođenja fakoemulzifikacije. 

Laserska korekcija zahtijeva dobru upućenost u tehniku procesa, kao i kompletnog ponašanja oka prilikom refraktivnih procedura, ali i dobru dijagnostiku i poznavanje indikacija.

Doznaj sve što te zanima o laserskoj korekciji vida!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.