Hrana 22. svibnja 2016.

Sirutka može spriječiti osteoporozu

Sirutka4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sirutka je niskokalorična, a nutritivno izuzetno vrijedna namirnica, sadrži minerale – natrij, kalij, fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar, kobalt i mangan. Uz to, obiluje i vitaminima B5, B2, C i B6, kao i aminokiselinama i bjelančevinama. Najvrjednija komponenta sirutke su proteini, koji osiguravaju organizmu visoku razinu energije, ubrzavaju sintezu mišićnih proteina, a samim tim i rast mišića, kao i njihov brz oporavak nakon fizičkog napora

Idealan izvor bjelančevina

Istraživanja su potvrdila da sirutka može spriječiti osteoporozu, jer nadoknađuje bjelančevine, čiji nedostatak dovodi do razrjeđivanja kostiju. Zbog toga je ovaj proizvod idealan izbor i za starije osobe. Preporučuje se i trudnicama, jer one imaju pojačanu potrebu za bjelančevinama. Nakon rođenja djeteta, u situacijama kad dojenje nije moguće – novorođenče možete hraniti sirutkom budući da ona sadrži većinu bjelančevina kao i majčino mlijeko.

Donosi brojne koristi

Kada se uzme u obzir da sirutka ima važnu ulogu u oporavku organizma nakon fizičkog napora, u obrani od mikroorganizama i spojeva koji stvaraju strana tijela, pruža energiju, te sadrži brojne minerale i vitamine, dok uz sve to ne sadrži puno kalorija – postaje jasno da bi je svaka obitelj trebala uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Saznaj kako se ubrzava metabolizam!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.