Fitness 23. svibnja 2016.

Savjeti za sadašnje i buduće planinare

Pogled_Na_Korito_Rijeke
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Planinarenje nije osvajanje vrhova i lutanje po planinima i brdama, već označava svojevrsni način i stil života. Uključuje niz aktivnosti koje mogu život učiniti ljepšim jer osim što su planinari fizički aktivni, upoznaju se s prirodnim ljepotima i šire krug prijatelja. Za svakoga tko želi iskusiti prednosti aktivnog odmora u pirodi i zadovoljstvo planinarenja, najbolje je da se za početak učlani u planinarsko društvo ili klub

Kako bi te bolje upoznali s čarima planinarenja, ali i skrenuli ti pažnju na važne stvari ako se odlučiš za ovu aktivnost, donosimo ti intervju s planinarkom Mirjanom Kolac, dipl. kineziologinjom. Ona će ujedno biti gost na našoj tribini o zaštiti od bolesti koje prenose krpelji.

Tribina pod nazivom  '' Ni tebi, ni meni meningitis - zaštiti se od krpeljnog meningoencefalitisa pravovremenim cijepljenjem'' uorganizaciji portala Zdrava Krava i udruge ''Aktivan život'' se održava u utorak, 24. svibnja, od 18.30 do 20 h u Novinarskom domu, na adresi Perkovčeva 2, u Zagrebu. Posjetitelje tribine očekuje iznenađenje.

Aktivno se bavite sportom i diplomirali ste kineziologiju. Možete li dati nekoliko savjeta za sve koji se žele početi baviti nekom sportskom aktivnošću, kako je izabrati i na što obratiti pažnju?

Redovita tjelesna aktivnost i vježbanje predstavljaju vrlo važan segment ljudskog života. Stoga kada govorimo o odraslim osobama postoji nekoliko kriterija kojima je važno voditi se prilikom odabira same aktivnosti. Prvenstveno važno je odabrati aktivnost koja vas opušta, čini sretnima i u kojoj ćete zaista uživati, tako da vam odlazak na trening ne predstavlja gnjavažu nego užitak. Iznimno je važno također da vam je aktivnost lako dostupna, ne zahtjeva previše organizacije i odgovara vašem dnevnom rasporedu. Vremena je malo, obaveza puno, stoga je važno da vrijeme koje uspijete odvojiti samo za sebe iskoristite na najbolji mogući način. Osim toga izbor aktivnosti važno je prilagoditi zdravstvenom stanju i fizičkim predispozicijama kako ne bi došlo do neželjenih ozljeda. Naravno važno je voditi se i financijskim mogućnostima, dok neki sportovi ne zahtijevaju gotovo nikakva financijska davanja, pojedini sportovi mogu biti poprilično skupi.

Bavite se i planinarenjem. Možete li s čitateljima podijeliti nekoliko savjeta za rekreativce planinare, na što sve trebaju biti spremni kada kreću u šumu?

Planinarenje predstavlja jedinstven svijet, stoga je važno da prije samostalnog odlaska u planine usvojite osnovna znanja o kretanju, boravku i ponašanju u planinama kao i znanje o karakteristikama planinskog svijeta.  Kako bi planinarenje bilo ugodno i lijepo prilikom organiziranja izleta najvažnije je da ne precijenite svoje mogućnosti i odaberete turu koja odgovara vašim fizičkim mogućnostima. Ako ste početnik radije odaberite stazu koja je lakša i kraća i koju ćete bez problema prehodati. Planinarenje je fizički zahtjevno i važno je da se prvo uvjerite u svoje fizičke sposobnosti, a tek potom planirajte ozbiljnije uspone.

Osim odabira prikladne staze, važno je da odaberete i prikladnu odjeću i obuću. Vrijeme u planinama se često i brzo mijenja, a što se više penjete temperatura se više spušta. Najbolji odabir je slojevita odjeća, a kvalitetna, nepropusna jakna trebala bi biti dio svakog planinarskog ruksaka. Cipele također moraju biti vodonepropusne i čvrste kako bi spriječile moguće ozljede zglobova koje nam prijete sa svakim korakom.

Važno je, naravno, uzeti sa sobom i dovoljno hrane i tekućine, posebno ako ste odabrali stazu na kojoj nema planinarskih domova.
Bez obzira koliko planirate ostati u brdima, uvijek sa sobom nosite lampu. Dovoljna je jedna kriva procjena da vas noć uhvati u brdima, a to nikako ne želite.  Uz sve navedeno važno je da se informirate o stazi na koju idete, imate sa sobom kartu i pratite planinarske oznake. Većina planinarskih staza i kod nas i vani je dobro označena, ali dovoljno je samo malo nepažnje da oznake izgubite i ostanete dezorijentirani u planini.

I zadnje, ali ne i manje važno - pratite vremenske uvjete. Kao što sam napomenula, vrijeme u planinama se brzo i često mijenja, stoga je važno pratiti vremensku prognozu i prilagoditi se vremenskim uvjetima.

Za koga je planinarenje najbolja aktivnost, kome biste preporučili planinarenje?

Planinarenje je, prema mom mišljenju, najbolji oblik rekreacije za sve dobne skupine. Odlazak u planine i kretanje na čistom, gorskom zraku predstavlja neku vrstu aktivnog odmora i meditacije, koji unatoč uloženom fizičkom naporu, čovjeka ispunjava novom snagom i zadovoljstvom.

Koji su vaše omiljene aktivnosti na otvorenom za ljetne dane?

Dok je zima rezervirana za trčanje i planinarenje, ljeti trčanje često volim zamijeniti bicikliranjem. Jako volim i brdski i cestovni biciklizam, te ovisno o društvu, raspoloženju i slobodnom vremenu kombiniram između ovih aktivnosti. Vikendi su uglavnom rezervirani za planinarske i biciklističke izlete van Zagreba. Također posljednjih godinu dana dva puta tjedno redovito plivam - zimi na bazenu, ljeti na Jarunu.

U zadnje vrijeme primjećujemo porast kampanja koje promoviraju vožnju biciklom umjesto automobilom. Vozite li bicikl, podržavate li ovakve kampanje?

Bicikl je moje najdraže sredstvo kretanja po gradu. Svakodnevno do posla i natrag bicikliram više od sat vremena. Osim što je najbrži i najjeftiniji oblik gradskog prijevoza, također je i najzdraviji način za započeti radni dan. Nema nepredviđenih gužvi, zastoja, kašnjenja i nepotrebnog stresa. Stoga svakako pozdravljam ovakve akcije i jako me veseli što svaki dan na zagrebačkim ulicama viđam sve više biciklista. Mali problem predstavlja loša infrastruktura i nerazumijevanje drugih sudionika u prometu općenito jednih za druge, ali situacija je svakim danom sve bolja i sve češće nas vozači automobila uvažavaju kao ravnopravne sudionike u prometu.

Mirjana Kolac će govorit i na našoj tribini, a o kojoj možeš saznati više na linku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.