Zdravlje 25. lipnja 2023.

Simptomi koji upućuju na potres mozga

glavobolja
Foto: unsplash Potres mozga zahtijeva liječničku pomoć
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Simptomi potresa mozga su tzv. anterogradna ili retrogradna amnezija, koja se javlja kod se bolesnik ne sjeća vremena prije traume ili nakon traume u trajanju od nekoliko minuta pa čak i do jednog dana. Tad se javlja glavobolja, uz vegetativne simptome, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu i zujanje u ušima.

Potres mozga, kao što i samo ime govori, ozljeda je mozga bez vidljivih oštećenja moždanog parenhima, primjerice nagnječenja ili hematoma, objašnjava neurologinja Vida Demarin

"Uvijek je potrebno otići na pregled u Hitnu službu u bolnicu kako bi se nakon pregleda ustanovilo jesu li potrebne dodatne pretrage, primjerice CT mozga ili magnetska rezonancija mozga, koje će isključiti postojanje neke teže ozljede, primjerice hematoma, frakture kosti ili sl. Nakon pregleda, kad smo sigurni da je isključena teža ozljeda, treba mirovati, uzimati eventualno analgetike (za slučaj glavobolje), no o tome će dobiti uputu na pregledu u Hitnoj službi", objašnjava Vida Demarin i dodaje da mirovati treba dok se smetnje ne smire, ovisno o težini kliničke slike, i do nekoliko tjedana. Dobro je izbjegavati gledanje TV-a, pa i čitanje, no zato preporučuje slušanje glazbe.

"Glazba djeluje na više načina na nas, a to ovisi i o vrsti glazbe. Uspostavlja bolju komunikaciju između živčanih stanica (neurona) te djeluje opuštajuće, inspirira i podsjeća na lijepe događaje i situacije. Tako djeluje na raspoloženje, miče nas iz depresivnog raspoloženja i problema, u pozitivni način razmišljanja, tada i svi problemi izgledaju manji pa se lakše pronalazi rješenje. Pozitivno razmišljanje je ključ poboljšanja stanja u smislu ozdravljenja", objašnjava Demarin.

Znak za uzbunu

Ako se nakon ozljede glave bol širi izvan područja ozljede, to je znak za uzbunu, a pogotovo teški i duboki bolovi rašireni po cijeloj regiji glave. Ako bol ne reagira na lijekove ili ne nestaje s vremenom, također može biti znak ozbiljna oštećenja. Trebalo bi svakako izbjegavati lijekove poput aspirina i ibuprofena jer povećavaju rizik od unutarnjega krvarenja. Stoga radije pričekajte da vam liječnik prepiše lijekove koje je sigurno uzimati.

Postupanje s djecom

Neurologinja Vida Demarin kaže da su preporuke što se tiče djece vrlo slične. I ona moraju otići na pregled u Hitnu službu, gdje će dobiti daljnje upute o mirovanju. Udarci u glavu gotovo su sastavni dio svakodnevice djeteta, a bebe i djeca nekad se i više puta tijekom dana udare u glavu. Od desetak udaraca u glavu koje dijete svakodnevno pretrpi, lakših i težih, uvijek postoji mogućnost da je došlo do težih ozljeda kao što su potres mozga ili prijelom kosti lubanje pa je potrebno obratiti pažnju na simptome koji se pojavljuju nakon udarca. Dijete koje je doživjelo jaču traumu glave mora se dulje vrijeme pratiti kod neuropedijatra, jer se poslije može javiti i posttraumatska padavica. Najveća je pogreška roditelja ako s djetetom koje ima neke od navedenih simptoma odgađaju odlazak liječniku. Ako je riječ o moždanom krvarenju, to odgađanje može za dijete biti fatalno.

Simptomi blažeg i težeg potresa mozga

Blaga ozljeda mozga najčešće zahtijeva odmor i lijekove protiv bolova. Teže ozljede mozga zahtijevaju liječničku skrb kako bi se spriječile daljnje komplikacije zbog upale, krvarenja ili smanjene opskrbe mozga kisikom. Temeljit oporavak izuzetno je važan kod potresa mozga, pogotovo kod djece i mladih sportaša. Naime, mozak je u fazi oporavka izuzetno osjetljiv, pa u slučaju ponovljene ozljede može doći i do nepovratnih oštećenja.

U nekim slučajevima potrebna je operacija da se ukloni zgrušana krv nastala zbog unutarnjeg krvarenja, popravak puknuća lubanje zbog udarca i pravljenje otvora u lubanji za više prostora za otečeno tkivo unutar lubanje. Simptomi blage ozljede mozga su gubitak svijesti od nekoliko sekundi do minuta, ošamućenost, zbunjenost i dezorijentiranost, problemi s koncentracijom, glavobolja, gubitak ravnoteže, mučnina, povraćanje, osjetljivost na svjetlo i zvuk, zamagljen vid, zujanje u ušima, promjene raspoloženja, umor, pospanost ili nespavanje.
 

termometar Možda te zanima... Kako prepoznati meningitis i kada potražiti liječničku pomoć? Zdravlje
 

Posljedice izazvane potresom mozga

  • Blaga trauma mozga može uzrokovati kratkotrajne disfunkcije moždanih stanica, dok teža može dovesti do modrica, poderanog staničnog tkiva, unutarnjeg krvarenja i naticanja mozga što može uzrokovati komplikacije, komu ili smrt.
  • Treba vas zabrinuti svaki gubitak svijesti, a pogotovo epizode koje traju više od nekoliko minuta. I munjeviti bolovi u glavi nakon traume mogu biti znak da je došlo do ozbiljne ozljede mozga. Isto i ako odjednom počneš škiljiti.
  • Osim ako niste sigurni da ste ozlijedili uho (primjerice, nekim oštrim predmetom) kapanje krvi iz uha može biti "vidljiv" znak ozbiljna prijeloma lubanje koji je oštetio krvne žile u mozgu ili sluznicu mozga. Tekućina koja istječe iz nosa ili ušiju pogotovo ako je kristalna, može biti sluznica što istječe.
  • Ako ste zadobili ozljedu mozga, nikako ne biste trebali sami procjenjivati vlastito stanje te pogoršava li se. Što prije otiđite na Hitnu. Ako osoba nije pri sebi i potpuno orijentirana u roku od 30 minuta od ozljede treba je odvesti na Hitnu pomoć.
  • Dijete nakon udarca mora strogo mirovati, koji put mu odgovaraju tišina, polumrak i mogućnost da usni. Pedijatar će ocijeniti je li došlo do moždanoga krvarenja ili pucanja lubanje i treba li učiniti CT.
     
slušalice Možda te zanima... 8 navika koje ozbiljno mogu štetiti mozgu Zdravlje

Tekst je iz arhive missZDRAVE i sada je opet objavljen. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.