Eko 16. srpnja 2010.

Zeleni šešir i ražnjići od lopuha

Zaznji
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovog su ljeta u modi zeleni šeširi! Pogledaj 12. epizodu "Šumskog kuhara" i nauči kako od velikih listova lopuha napraviti šešir koji će te štititi od sunca, a od stabljike ukusne i zdrave ražnjiće. Ovih ražnjića ne trebaš se bojati čak ni ako imaš probleme sa želucem jer lopuh liječi  želučane i crijevne tegobe

Iskusni šumski kuhar i instruktor preživljavanja u prirodi Anton Rudan u Gorskom kotaru ovoga puta bere lopuh. Veliki listovi ove biljke mogli bi u slučaju potrebe poslužiti kao kišobran, a za ljetnih vrućina možemo ih koristiti i kao suncobran. Anton je također pokazao kako se od dva manja lista može napraviti šešir.

Zaštićen od sunca, za pripremu jela ubrao je samo nekoliko primjeraka ove velike i snažne biljke, jer se već od jedne velike peteljke može napraviti ručak za dvije osobe. Osim što je ukusno, jelo od lopuha je i ljekovito jer ova biljka sadrži eterična ulja, dekstrin, mangan, kalcij, vitamin C, karotin i liječi plućne bolesti, želučane i crijevne tegobe, probleme s jetrom i žuči, reumatske bolove, srčane bolesti i grčeve.

Sastojci:

  • 2 peteljke lopuha

Marinada:

  • brašno
  • crvena paprika
  • maslinovo ulje
  • sol
  • voda

Priprema:

Stavi zasoljenu vodu da zakuha i očisti peteljke lopuha. Nareži ih na dužinu od 5 centimetara, stavi u kipuću vodu i ostavi da se kuhaju 15 minuta. "Marinadu" napravi od brašna, malo crvene paprike, žlice soli i šalice vode. Sve dobro promiješaj i na kraju dodaj maslinovo ulje. Kad  su kuhane, peteljke lopuha natakni na pripremljenje štapiće za ražnjiće. Stavi ih iznad vatre, zalij marinadom i okreći dok sa svih strana ne dobiju zlatnu boju. Uz ovo jelo možeš poslužiti različite vrste salata, na primjer paradajz.

Više info: www.lovac na bilje.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.