Dijeta Dijetni savjeti 23. veljače 2017.

Je li obrano mlijeko zaista zdravije od punomasnog?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Možda si i sama negdje čula da je punomasno mlijeko zapravo zdravije od obranog zbog količine dodanog šećera koja se nalazi u obranom. Koliko u tome ima istine i kolike jesu nutritivne vrijednosti pojedine vrste mlijeka, objasnio je dr. sc. Chris Mohr.

"Kao prvo, mlijeko (bilo nemasno, bilo s 1%, 2% ili više masti) sadrži 12 grama prirodnog šećera po šalici. Ni više, ni manje. Taj prirodni šećer zovemo laktoza i ne spada u dodani unos šećera koji te treba brinuti.", objašnjava nutricionist dr. sc. Chris Mohr za Men's Health.

Udio masnoće mijenja situaciju

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ukupnu količinu kalorija u jednoj šalici mlijeka mijenja količina masnoće. Tako šalica obranog mlijeka sadrži oko 90 kalorija i 0 grama masti. Šalicom punomasnog mlijeka ćeš u organizam unijeti 145 kalorija i oko 8 grama masti.

Koja je visoko proteinska dijeta najbolja?

Udio ostalih hranjivih sastojaka, poput vitamina D i kalcija, ostaje isti. 

Zasićene masnoće

Masnoće u mliječnim proizvodima su većinom zasićene. Studija Advances in Nutrition, provedena 2015. godine, uspoređivala je podatke o zasićenim masnoćama i pojavi kardiovaskularnih bolesti. Ono što je studija željela naglasiti je da i zasićene masnoće imaju svoju ulogu u organizmu te ih ne treba u potpunosti izbaciti iz prehrane.

Mlijeko s đumbirom ubrzava probavu

To, naravno, ne znači ni da ih trebaš unositi u velikim količinama jer će to svakako uzrokovati porast ukupnog dnevnog unosa kalorija. Dakle, ako pokušavaš smršavjeti, izbjegavanje punomasnog mlijeka će ti svakako uštedjeti pokoju kaloriju.

U slučaju da ne držiš dijetu, ne moraš bježati od punomasnog mlijeka kao vrag od tamjana. Osim što povećava kalorijski unos, njegova konzumacija nema neke štetne zdravstvene posljedice.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.