Dijeta Dijetni savjeti 16. siječnja 2017.

Deset savjeta uz koje će tvoj apetit biti manji

Dijeta_3
Foto: Thinkstock Donosimo ti omjere za gubitak kilograma te za izdržljivost
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Muči te višak kilograma, a voliš jesti. Odlučila si držati dijetu, ali teško odolijevaš mirisima koji se šire iz kuhinje. Evo nekoliko savjeta koji će ti pomoći da strah od debljanje ne bude tvoja opsesija. Pravilan način prehrane je prije svega odluka.

Ona zahtijeva brižljivo biranje namirnica koje nisu jeftine pa nas ponekad i to sprječava u namjeri da ustrajemo na putu do cilja. Međutim, postoje trikovi i savjeti koji će ti pomoći u ostvarivanju namjere, a ne stoji baš ništa.

Ako želiš jesti manje, a ne znaš kako, probaj nešto od ovoga

  • Misli na hranu koju ne voliš - čim počneš jesti, misli na nju, jer ćeš tako pojesti manje i hrane koju voliš.
  • Pij vodu - desetak do petnaest minuta prije obroka popij čašu vode. Osim što ćeš tako smanjiti apetit, pojest ćeš manje jer će ti želudac biti pun.
  • Koristi manje tanjure - posluži hranu na manjim tanjurima, jer će ti tako porcije djelovati veće i nećeš imati osjećaj da ne jedeš dovoljno.

Tanjur_Za_Salatu | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

  • Koncentriraj se na obrok - ako ne možeš poslušati prvi savjet, evo pomoći i za tebe. Ne žuri, ne dozvoli da te bilo što ometa – uživaj u hrani, polako žvači, potrudi se osjetiti svaki miris i okus. Kada nas nešto ometa i kada se ne koncentriramo na hranu, često se prejedemo a da to i ne shvatimo sve dok nam želudac ne bude skroz pun.
  • Važna je i boja tanjura - ako želiš izgubiti višak kilograma vodi računa o boji tanjura. Stručnjaci tvrde da određene boje stimuliraju apetit, dok ga druge smanjuju. Na primjer, vedrije boje poput crvene ili narančaste stimuliraju nas da jedemo više, dok plava ili siva umanjuju apetit. Ako ne voliš jesti iz plavih tanjura, najbolje je da se držite neutralnih boja – bijele, na primjer.
  • Izbjegavaj ljutu i začinjenu hranu, jer ona otvara apetit - najbolje je da uopće ne stavljaš sol i papar u hranu, ili da ih barem stavljaš manje.
  • Kupuj namirnice kada si sita - kada odeš gladna u trgovinu, bit ćeš u iskušenju da kupiš baš sve što ti se jede.

Deklaracije | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

  • Izbaci iz hladnjaka visokokalorične namirnice - ako već pokušavaš smršavjeti i zdravije se hraniti, posljednje što ti treba jest hladnjak pun svih tih slastica koje te mame kad god prođeš pored njega.
  • Jogurt umjesto večere -  sigurno već znaš da ne bi trebala jesti tri, četiri sata prije spavanje. Ali, ako ogladniš navečer, šalica nemasnog jogurta neka ti utoli glad. Odmah potom operi zube, jer će tako brže proći osjećaj gladi.
  • Jedi uravnotežene obroke - imaj na umu da koliko god se trudila smršavjeti i jesti manje, najvažnije je da unosiš sve neophodne vitamine, minerale, vlakna… Dakle, važna je ravnoteža u prehrani, a tako će ti i apetit biti manji.

Danska dijeta za 13 dana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.