Dijeta Dijetni savjeti 13. travnja 2017.

Jedeš na brzinu i usput? Pripazi, možda se baš zato debljaš

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi to bar nekad napravimo - u petominutnoj pauzi između dvije obaveze onako "s nogu" prožvačemo neki sendvič. Bolje rečeno, progutamo jer u brzini nemamo vremena ni žvakati onako kako treba. Upravo ti brzi obroci mogu itekako doprinijeti pretjerivanju u hrani i debljanju, tvrde istraživači.

Studija objavljena u časopisu Journal of Health Psychology donosi podatke prikupljene praćenjem dvije skupine osoba. Jedni su za vrijeme promatranja bili na dijeti, drugi ne, a promatralo ih se u 3 različite situacije: jedenje za vrijeme gledanja kratkog TV priloga, jedenje za vrijeme šetnje ili jedenje uz čavrljanje s prijateljem.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Iznenađujući rezultati

Vjerojatno već pretpostavljaš da su najviše pojeli oni koji su sjedili pred televizorom, pošto je opće poznato da je to zamka za prejedanje. Ali, istraživači sa Sveučilišta Surrey otkrili su nešto drugo - najviše se pojeli oni koji su se istovremeno kretali.

3 žene otkrivaju jelovnike uz koje su izgubile "onih" 5 kilograma viška

Ne samo da su prestigli gledatelje televizije, kasnije tokom dana su također bili skloni prejedanju.

"Glad i sitost predstavljaju mnogo više od samog biološkog procesa. Nije stvar samo u broju unesenih kalorija, važna je i svijest osobe o namirnicama i količinama koje unosi u sebe. Kada jedemo usput, a fokus nam je na nečem drugom umjesto na hrani koju konzumiramo, tijelo jednostavno ne registrira hranu kao pojedenu i sustav prepoznavanja sitosti zakaže", objasnila je dr. sc. Jane Ogden, glavna autorica istraživanja.

Trikovi uz koje ćeš smanjiti porcije, a nećeš ostati gladna

Zašto su neki oblici distrakcije gori od drugih?

Svaka distrakcija utječe na količinu koju ćemo pojesti, ali zašto je upravo jedenje usput najgora opcija? Ključno je to što se kretanje smatra oblikom tjelovježbe. Pošto znamo da se krećemo i da jurimo obavljajući brojne obaveze, vrlo lako možemo sami sebe uvjeriti da smo zaslužili pojesti više i da je to u redu, prenosi bodyrock.tv.

Evo zašto je DASH dijeta najbolja dijeta već 6 godina

Kako spriječiti prejedanje?

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Većini nas je nemoguće tri puta dnevno sjesti i pojesti obrok na miru, ali postoje trikovi kojima možeš doskočiti ovom problemu. Dr. sc. Ogden savjetuje da si unaprijed pripremaš obroke za posao jer ćeš tako najlakše kontrolirati veličinu porcija.

Isto tako, prije no što kreneš jesti, duboko udahni i osvijesti činjenicu da ćeš sada nešto pojesti. Tako pomažeš mozgu da pravilno registrira unos hrane i na vrijeme signalizira sitost.

Vatreni čaj koji skida kilograme

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.