Dijeta Dijetni savjeti 06. siječnja 2017.

Nova dijetna pravila: Jedi više, vježbaj manje i mršavi

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživanja su pokazala da jednosatna fizička aktivnost nije učinkovitija od polusatne, posebno ako je u pitanju gubitak kilograma. Opća preporuka stručnjaka je da ne treba reducirati dnevni unos energije ispod 1195 kalorija, radi rizika od deficita važnih hranljivih tvari.

Recept za ravan trbuh: kardio plus trbušnjaci

Kardio-vježbe, a ne trbušnjaci, zategnut će tvoj trbuh, bar tako tvrde svi fitness treneri. Takozvanim vježbama za trbuh ne sagorijeva se masnoća, osim ako ih ne izvodiš šest sati u kontinuitetu. Pravi put do vitkijeg struka i ravnijeg trbuha je najmanje pola sata kardio-vježbi, kao što je trčanje ili intervali intenzivnih kardio-vježbi i to tri puta tjedno. Bez toga, možeš imati samo savršeno modelirane i zategnute mišiće, ali koje nikada nećeš vidjeti jer ih skriva sloj sala.

Nekoliko bitnih prednosti kraćeg treninga

Najnovije istraživanje pokazuje da jednosatna fizička aktivnost nije učinkovitija od polusatne, posebno ako je u pitanju gubitak kilograma. Kraći trening čuva zdravlje jer se manje opterećuje srčanožilni sustav. Pritom je veća vjerojatnost da ćeš ustrajati u vježbanju, ako ti ono ne oduzima puno vremena. Preporuka je brzo, intenzivno hodanje, a da bi postigla pravi intenzitet – najprije započni petominutnom laganijom šetnjom kako bi se zagrijala i zatim ubrzaj tempo. Ukoliko za vrijeme hodanja možeš razgovarati i ne dišeš teško – intenzitet bi trebalo povećati.

Nedovoljan unos kalorija usporava metabolizam

Ovo ti se sigurno sviđa,  ako do sada nisi polučila  uspjeh držeći dijete: stručnjaci tvrde da provođenje  restriktivnog režima prehrane usporava metabolizam, a prekidanjem programa  mršavljenja, kilogrami se  vraćaju. U trenutku kad započneš  strogu dijetu, tijelo će to  protumačiti kao izgladnjivanje i metabolizam će se početi  ''gasiti''. Osobe koje drže  rigoroznu dijetu prosječno gube oko  25 posto mišićne mase. To znači  da gube upravo ono što, na prvome mjestu, omogućuje  održavanje vitkosti. Iako je svaki čovjek priča za sebe, opća preporuka  stručnjaka jest da ne treba reducirati dnevni unos  energije ispod 1195 kalorija,  radi rizika od deficita važnih hranljivih tvari.

Danska dijeta za 13 dana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.