Dijeta Dijetni savjeti 13. listopada 2019.

Stalno si gladna i debljaš se? Možda je ovaj sastojak kriv za to

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi znamo da slana hrana izaziva žeđ, ali dugoročno takva prehrana vodi do smanjene konzumacije vode, tvrde znanstvenici. Dodatno, visok udio natrija u prehrani pojačava glad, pa se tako slana hrana može vezati uz prejedanje, dakle i debljanje.

Otkriće da slana prehrana zapravo smanjuje žeđ, a pojačava glad narušava stotinjak godina stara vjerovanja o prehrani.

Riječ je o dva odvojena istraživanja. Prvo su proveli američki i ruski znanstvenici na ruskim astronautima koji su sudjelovali u programu simuliranih letova. Pošto su proveli mjesece u kontroliranim uvjetima, predstavljaju idealne ispitanike za ovakvu vrstu istraživanja.

Je li himalajska sol usitinu zdravija od obične kuhinjske?

Znanstvenici su postepeno smanjivali njihov dnevni unos soli, sve dok s početnih 12 grama nisu došli na 6 grama soli dnevno. Očekivali su da će astronauti, posljedično, tada pili manje vode i rjeđe biti žedni. Međutim, dogodilo se potpuno suprotno.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ispitanici su potvrdili i jači osjećaj gladi, pa je tako autor studije dr. med. Jens Titze zaključio: "Da smo im dali više hrane, zasigurno bi se udebljali.", prenosi Health.

Stdija na miševima potvrdila rezultate

Druga studija je provela eksperiment iste vrste, ali na miševima. Budući da im u ovoj studiji nisu ograničavali količinu dostupne hrane, miševi su se udebljali kada im je povećan unos soli, čime je još jednom potvrđena hipoteza o tome da visok udio soli u prehrani jača glad, a samim time i deblja.

Sol - začin života ili bijela smrt?

Povećan unos soli utjecao je i na mišiće, tj na raspadanje proteina u mišićima. Njihovo raspadanje bilo je popraćeno povećanjem razine glukokortikoida, skupine kortikosteroida koja se veže uz razvoj dijabetesa, pretilosti, srčanih oboljenja i osteoporoze.

Kratkoročno gledano, ako pojedeš šaku slanog kikirikija, bit' ćeš žedna. Ono što ove studije istražuju je utjecaj kontinuirane prehrane s visokim udjelom soli na organizam. Prema tome, u redu je pojesti nešto vrlo slano tu i tamo, ali vodi računa o tome da ti ne prijeđe u naviku.

Sol možeš koristiti za ljepotu i zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.