Dijeta Dijetni savjeti 21. lipnja 2017.

Dijeta oponašanja posta - 5 dana gladovanja, 25 dana po starom

Foto: Thinkstock Redovito vaganje može pomoći u držanju težine pod kontrolom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najgori dio odlaska na dijetu je glad, a posebno u trenutcima kada prolaziš pored omiljene slastičarnice. Nekada i popustiš pa kažeš sama sebi kako si zaslužila jedan "cheat day", a nekad se taj dan možda pretvori i u "cheat week".

Dijeta oponašanja posta ili Fasting Mimicking Diet, kako ju zovu u SAD-u, privukla je dosta pozornosti zbog svog petodnevnog režima "posta" koji bi se trebao provoditi jednom mjesečno.

Nije riječ o pravom postu, već o pet dana posebne prehrane (vrlo malim obrocima koji se kupuju direktno od tvrtke koja je osmislila dijetu). Ideja je da se organizam zavara i ponaša kao da je u stanju posta, iako nije. Na taj bi se način trebale izbjeći negativne posljedice koje naglo smanjenje unosa hrane inače ima na organizam, poput usporavanja metabolizma i težeg mršavljenje.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Temelj je istraživanje provedeno na kvascima

Dijeta oponašanja posta temelji se na rezultatima studije koju su znanstvenici s Instituta Longevity na Sveučilištu Kalifornija proveli na kvascima, a čiji rezultati su objavljeni u časopisu Cell Metabolism. Prema rezultatima, kvasci kojima je uskraćena hrana imali su dulji životni vijek od onih kojima nije.

3 pravila za doručak koja će ti pomoći u mršavljenju

Zadovoljni rezultatima, odlučili su ponoviti istraživanje na miševima, a nedavno i na ljudima, u dobi između 19 i 75 godina. Ispitanici su oponašali petodnevni post tri mjeseca za redom. Nakon tri mjeseca bili su mršaviji, a rizik razvoja srčanih bolesti bio im je znatno manji.

Kako funkcionira?

Oni koji odluče isprobati ovu dijetu prije početka moraju ispuniti upitnik o dobi, spolu i općem zdravstvenom stanju. Oni čije zdravstveno stanje udovoljava uvjetima zatim mogu kupiti obroke i plan prehrane za 5 dana oponašanja posta po cijeni od 299 dolara. Dnevni unos kalorija na tom režimu je 1100 prvog dana i oko 750 kalorija preostala četiri dana.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Osobe čije zdravstveno stanje ne zadovolji kriterije mogu se obratiti svom liječniku radi konzultacija. Liječnik za njih može kupiti program i nadzirati njegovo provođenje.

Zašto ne gubiš masno tkivo na trbuhu?

Prehrana se sastoji od juha, krekera od kelja, dodataka prehrani, energetskih pločica i biljnih energetskih napitaka.

Nakon petodnevnog programa korisnicima se savjetuje da se polako vrate u svoj uobičajeni režim prehrane.

Koliko je učinkovito?

Kratkoročno, ova dijeta nudi rješenje jer smanjenje unosa kalorija će svakako rezultirati gubitkom kilograma. Ipak, liječnici i nutricionisti su zabrinuti zbog njenih učinaka na dulje staze, kao i zbog nedostatka edukativnog aspekta u ovom režimu.

Ispijanje vina prije odlaska na spavanje pomaže u mršavljenju

Program koji se temelji na 5 dana vrlo niskog kalorijskog unosa, naspram 25 dana u kojim možeš jesti i živjeti po starom, ne pomaže u stvaranju zdravih životnih navika. Isto tako, 25 dana prehrane po volji može vrlo lako poništiti učinke ovih 5 dana izgladnjivanja, piše Woman's Health.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.