Dijeta Dijete A-Ž 13. veljače 2017.

U čemu je tajna Adeline fizičke transformacije?

Foto: Hahn Lionel/Press Association/Pixsell
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na sinoćnjoj 59. dodjeli nagrade Grammy, zvijezda večeri je još jednom bila britanska pop pjevačica Adele s 5 osvojenih Grammyja. Osim glasom, pažnju plijeni i izgledom, a mi smo za tebe odlučili otkriti koja je tajna njezina mršavljenja.

Svi se sjećamo Adele s početka njezine karijere - mlada, lijepa i talentirana žena s pokojim kilogramom viška. Uvijek je govorila kako se ponosi činjenicom da ne izgleda kao manekenka i da ju kilogrami ne muče.

Koncentrirala se na glazbu i napornim radom prikupila više od 10 glazbenih nagrada, u što ubrajamo sinoćnjih 5 Grammyja, za: tekst godine, pjesmu godine, album godine, vokalni pop album godine i izvedbu godine.

 | Author: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL Foto: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL

Skromna kao i uvijek, s nogama čvrsto na zemlji, u govoru je istaknula da je nagradu za album godine trebala dobiti Beyonce,a ne ona, i tako još jednom podsjetila da iza lijepog lica i prekrasnog glasa stoji veliko srce.

Možda je upravo to razlog zbog kojeg mediji ne posvećuju veliku pažnju Adelinoj fizičkoj transformaciji. Usporedimo li njene fotografije s početka karijere s onima od sinoć, razlika je itekako vidljiva. Ako te zanima kako je to postigla, tajna je u sirtuinskoj dijeti.

Kako mršavjeti na točno određenim mjestima?

Što je sirtuinska dijeta?

Sirtuinska dijeta se temelji na unosu namirnica koje aktiviraju sirtuine - proteine koji pomažu u regulaciji metabolizma. Autori ove dijete, Glen Matten i Aidan Goggins, u svojoj knjizi navode 20 namirnica bogatih polifenolima koji aktiviraju sirtuine i tako jačaju učinke tjelovježbe.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Preporučene namirnice su: kelj, jagode, datulje, maslinovo ulje i tamna čokolada, u kombinaciji s ispijanjem kave, zelenog čaja i crnog vina. Meso se ne nalazi na popisu hrane bogate polifenolima, ali nije ni zabranjeno. Naime, cilj ove dijete nije zabraniti unos određenih namirnica. Želja autora je potaknuti te da u prehranu uključiš što više namirnica koje aktiviraju sirtuine.

Abs dijeta - dnevni jelovnik za skidanje sala s trbuha

Kako funkcionira u praksi?

Sam početak dijete, doduše, je strog. Prva 3 dana dnevni unos kalorija ne smije prijeći 1000. Savjetuje se jedan obrok dnevno bogat polifenolima, uz 3 zelena kašasta soka od kelja i matcha praha.

Iduća 4 dana, dozvoljeni unos kalorija penje se na 1500, uz preporuku konzumiranja 2 obroka bogata polifenolima i 2 kašasta soka dnevno.

Zahtjevne mentalne aktivnosti pomažu pri mršavljenju

Nakon prvih 7 dana, možeš jesti onoliko obroka bogatih polifenolima koliko želiš. Namjera je autora pomoći ti da dugoročno obogatiš svoju prehranu ovakvim namirnicama, bez osjećaja zarobljenosti u nekom strogom režimu prehrane.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Matten je testirao ovu dijetu na osobama koje redovito vježbaju. Prosječno su izgubili 3 kilograma u prvih 7 dana pridržavanja dijete, a mišići su im bili zategnutiji.

Trebaš imati na umu da dijeta nije dovoljna za postizanje rezultata. Tjelovježba je nužan element zdravog mršavljenja. Uz to, svaki organizam je različit i zato nemoj očekivati da ćeš sigurno postići rezultate koje je postigla Adele, savjetuje Grace Fjeldberg, stručnjak za mršavljenje u klinici Mayo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.