Dijeta Dijetni savjeti 02. veljače 2017.

Zahtjevne mentalne aktivnosti pomažu pri mršavljenju

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sat vremena rješavanja križaljki ili sudoku sagorijeva više kalorija nego što unesemo u organizam nekim popularnim grickalicama, tvrde stručnjaci. Mentalne vježbe, poput rješavanja kvizova i zagonetki, u prosjeku sagore oko 90 kalorija po satu - više nego što sadrži kolačić s čokoladnim mrvicama ili red čokolade.

Stručnjak za mentalnu agilnost Tim Forester tvrdi da rad mozga sagorijeva kalorije na jednak način kao i vježbanje.

"Našem mozgu za preživljavanje treba 0,1 kalorija svake minute. Kada radimo nešto što zahtijeva složenije razmišljanje, kao što su zagonetke i kvizovi, naš mozak sagorijeva 1,5 kalorija po minuti", objašnjava Forester.

Spavanje na boku čuva pamćenje i čisti mozak od toksina

Mozak_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Smanjeni unos kalorija može poboljšati moždanu aktivnost

Mozak je sastavljan od milijun neurona koji komuniciraju s drugim neuronima i tako prenose poruke tijelu i proizvode kemijske tvari, neurotransmitere, koji prenose njihove signale. Neuroni ekstrahiraju 75 posto glukoze i 20 posto kisika iz krvi kako bi stvorili ove neurotransmitere.

Ako se bavite nekom zahtjevnom mentalnom aktivnošću, vašem mozgu će trebati više glukoze i više kalorija. Svjetski prvak u memoriji Dominik O'Brien koji se može pohvaliti s osam osvojenih titula, tvrdi da mozgu treba jednako vježbe kao i tijelu.

"Trebalo bi da kontinuirano vježbate kako bi vam tijelo bilo u formi, ali morate i vježbati da bi vam mozak i pamćenje ostali agilni", kaže O'Brien.

Može li se izbjeći Alzheimerova bolest?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.