Dijeta Dijetni savjeti 06. siječnja 2021.

Detoks juhama: Zašto je zdraviji nego sa smoothiejima

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čišćenje organizma juhama mnogo je učinkovitije od popularnih smoothie dijeta, kaže doktor Oz. Vrijedni sastojci iz juha lakše ulaze u tijelo i možeš ih jesti koliko želiš.

Čišćenje organizma juhama mnogo je učinkovitije od popularnih smoothie dijeta, kaže doktor Oz. Zeleni kašasti sokovi obično se preporučuju kao jedini obroci kod detoksikacijskih dijeta zbog visokog udjela nutrijenata koji ostaju u sirovom povrću. Također se u ovim sokovima ti nutrijenti razbijaju na najmanje dijelove, zbog čega se bolje apsorbiraju u organizmu.

No kašasti sokovi imaju jednu manu koju juhe nadoknađuju – nedostaje im vlakna. Vlakna se u organizmu ponašaju kao četke. Ona doslovno čiste probavni sustav od štetnih tvari te omogućuju njihovo brzo izbacivanje. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Miksanjem povrća u blenderu vlakna se razbijaju i gube svojstvo čistača. Upravo zbog toga su juhe bolji izbor za detoksikacijsku dijetu. Dr. Oz objašnjava da nutrijenti iz juha, iako ih u smoothiejima ima više, lakše ulaze u organizam. One su dobre za imunološki sustav te čuvaju srce zbog visokog udjela vitamina K. Odlične su i za gubljenje kilograma jer su lako probavljive te ubrzavaju metabolizam. 

Bez brojanja kalorija

"Stoga je ova trodnevna detoksikacijska dijeta juhama idealan početak za bilo koji program mršavljenja", kaže Oz. 
U ovom trodnevnom planu, dodaje, juhe se jedu pet puta na dan. Počinje se posebnom juhom za doručak, koja ustvari podsjeća na žitnu kašu. Zatim slijedi juha za užinu, pa za ručak, ponovno užina te na kraju juha za večeru. Kod ove dijete nema brojenja kalorija! Količina juhe koju ćeš pojesti u obroku ovisi samo o tebi – jedi do sitosti. 

Dijeta čarobnom juhom

Sve juhe radi u istom loncu kako bi očuvala hranjive sastojke te koristi detoksikacijske namirnice. Prva juha u danu ustvari je zobena kaša s voćem i začinima poput cimeta. Zob će ti dati potrebnu energiju ujutro, a u kombinaciji s voćem i cimetom pomoći će probavnom sustavu da izbaci štetne tvari i pripremi ga za nastavak dana. Dr. Oz preporučuje i “ratničku juhu”, Bielerovo varivo i pileću juhicu.

Dijeta3450X300_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ratnička juha po preporuci dr. Oza

Ratnička juha obiluje lukom i češnjakom te raznim povrćem koje jača imunitet i daje energiju organizmu. Bielerovo varivo dobilo je naziv po doktoru Henryju G. Bieleru, autoru knjige “Hrana je vaš najbolji lijek”. Ovo varivo sastoji se od zelenog povrća poput graška i tikvice te lišća celera i peršina.

Kad se izmiksa u gustu juhu uz dodatak kokosova ili maslinova ulja, ovo povrće pruža vitamine i minerale potrebne za obnavljanje prirodne funkcije metabolizma. Ovu juhu jedi i do dva puta na dan. Za večeru je najbolja pileća juha, puna proteina, nutritivnog povrća i ukusnih začina. Nju možeš napraviti dan ranije, kuhajući piletinu na laganoj vatri, savjetuje Oz.

15 savjeta dr. Oza za mršavljenje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.