• prof.dr.sc. Mirna Šitum

    prof.dr.sc. Mirna Šitum

    specijalistica uže specijalnosti dermatološke onkologije, Predstojnica klinike za kože i spolne bolesti KB 'Sestre Milosrdnice', odgovara na pitanja o raku kože

Zašto se pojavljuju novi madeži?

Pitanje:
Poštovana, imam 27 godina i po tijelu puno sitnih madeža koje kontroliram svake godine. Svaki dermatolog mi je rekao da radi toga ne trebam dolaziti, jer da je to bezopasno, sve dok ne mjenjaju boju i oblik. Primijetila sam da mi izlaze i novi, također skroz sitni, ali su i dalje madeži. Mažem se faktorom spf 40, na more ne idem prije 4-5 h, a kad dođem sjedim u hladu i panično se mažem tim faktorima, da slučajno ne bi izgorila. Imam užasan strah od raka kože isključivo radi tih madeža. Opravdano ili ne?

Odgovor:
Od najranijeg djetinjstva pa do zrelije životne dobi (oko 50-e godine života), kontinuirano se pojavljuju madeži, a postojeći mijenjaju. Madeži nisu statična pojava već vrlo dinamične promjene na koži i nije moguće potpuno spriječiti njihov nastanak. Nastaju zbog naših genetskih predispozicija, ali i izvanjskih čimbenika koji uglavnom djeluju na promjene u madežu (rast, promjene boje, oblika, ograničenosti...).
Dakle, godišnje povećan broj madeža kao i njihove blaže promjene su normalna pojava. Sve one
koje se opisuju kao sumnjive, treba pokazati liječniku radi stručne procjene.
Lijepo je čitati kako ste disciplinirani i pametno se izlažete suncu. Da nije tako, vjerojatno, uz sklonost nastanku brojnih novih, biste imali puno većih problema sa madežima. Samo ustrajte u pametnom ponašanju na suncu i, da biste utišali svoje strahove, godišnje posjetite dermatologa.
Nažalost, ako imate genetsku predispoziciju za nastanak puno madeža, to Vam nitko ne
može oduzeti.