Kako liječiti psorijazu?

Pitanje:
Prije godinu dana mi je izašla alergija bila sam kod kožnog i rekli su mi da je psorijaza u pitanju, dali su mi diprosilac da mažem i to mi je pomoglo prvih nekoliko dana i više to nisam mazala, i poslije tjedan dana meni se to vratilo, koja druga krema može da se korisi za to jer ovi lekari mi uporno to daju a meni ne prolazi ta alergija već godinu dana?

Odgovor:
Prosijaza nije alergijska dermatoza. Psorijaza je kronično-recidivirajuća dermatoza kod koje je značajna uz ostale čimbenike i genetska predispozicija. Promjene se najčešće pojavljuju u vidu ljuskica na vlasištu te na vanjskim stranama velikih zglobova - koljena i laktovi u vidu oštro ograničenih crvenkastih areala, lagano infiltriranih i prekreivenih bjelkastim ljuskicama Dijagnoza se postavlja ili na osnovu tipične kliničke slike ili se uzima komadić koža i šalje na histološku analizu da se potvrdi sumnja na psorijazu, ako klinički nije potpuno jasno.
Psorijaza je reativno česta dermatoza i od nje boluje od 1-5% populacije. Najčešće ne stvara veće probleme oboljelom, ali može se u rjeđim slučajevima manifestirati i promjena na zglobovima - tzv. artropatska psorijaza ili u vidu zahvaćenosti velikih površina koža kao eritrodermija psorijatika. U oba slučaja je potrebno liječenje od strane dermatologa i/ili fizijatra ukoliko su zahvaćeni zglobovi.
Uobičajena terapija je upravo ona koja je Vama preporučena - Diprosalic -a to je kombinacija salicilne kiselina koja potpomaže odstranjivanju naslaga s psorijatičnih promjena u kombinaciji s kortikosteroidom koji smanjuje upalnu reakciju. Osim kortikosteroida u lokalnoj terapiji psorijaze upotrebljavaju se još i derivati vitamina D - calcipotriol i tacalcitol, te retinoidi.
Ono što je važno u terapiji psorijaze spomenuti to je izlaganje UV zrakama bilo prirodnim izvorima - sunčeva svjetolost ili umjetnim izvorima - UV lampe. Izlaganje suncu je u većini slučajeva učinkovito i poznato je liječilište kod nas u Velom Lošinju i još poznatije u Mrtvom moru u Izraelu.