Kako liječiti herpes na usni?

Pitanje:
Dobila sam herpes na usni i ne mogu ga se riješiti. Koji su razlozi za dobivanje herpesa i kako spriječiti ponovno izbijanje? Kako ga se riješiti čim prije jer ružno izgleda.

Odgovor:
Poštovana, Herpes simplex virus tip I je virus kojeg ste nositelj vjerojatno od djetinjstva. Radi se o virusu koji se u stanju mirovanja nalazi pohranjen u živčanim stanicama i ganglijima. Reaktivacija može nastupiti godinama kasnije. Recidivi se događaju kad se virus koji je već od prije latentno prisutan u živcima (ganglijima), počne umnažati i putovati duž živca na mjestu primarne infekcije u kožu ili sluznice, ali se ne zna zašto se kod nekih ljudi to događa često, a kod nekih nikada. Zna se da se često javlja kao popratna pojava drugih infekcija koje narušavaju imunitet, kod jakih menstruacija, stresa, straha, tjeskobe.
Recidivi mogu biti vrlo česti I do 20x godišnje, ali najčešće do 4 recidivirajuće infekcije godišnje. Liječenje se provodi antivirusnim oralnim lijekovima koje možete dobiti samo na recept, a u slučaju recidiva liječenje treba početi odmah nakon izbijanja simptoma, pa je dobro kod kuće imati već unaprijed kutiju tableta koju vam je prepisao liječnik. Lijekovi smanjuju vrijeme i jačinu nastupa simptoma. Neki lijekovi koriste se kao supresivna terapija kod osoba koje imaju stalne recidive zbog jako oslabljenog imuniteta.
Antivirusno liječenje stopira replikaciju virusa, ali nije moguće postići potpuno izlječenje, već samo skratiti trajanje izbijanja herpesa, i duljinu recidiva, prevenira broj recidiva i pomaže ozdravljenje. Od lokalnih preparata se koristi aciklovir, ali i brojni drugi koji su još u fazi ispitivanja kao i cjepivo.
 • Tanja999
  25. 11. 2010. u 20:08
  T_I_N_A tablete ti se zovu, isto kao i kremice, Herplex i virolex... Ja sam koristila oboje... (dobiješ ih SAMO na recept) i, iskreno, one su fantastične. istog trena ti spriječe daljnje širenje herpesa i u kratkom roku ti prođe. ja imam jaaako velikih problema s herpesom i jedino me tablete spase. SRETNO svima! :)
 • ana988
  25. 11. 2010. u 14:15
  Jedino što je meni pomoglo to je VIROLEX krema,kad god sam ju koristila herpex bi mi nestao u roku jednog dana.....preporučila sam ju i prijateljima i svima je pomogla. Može se kupiti i na recept i bez recepta a košta nekih 48 kuna.....
 • dr. med. Nevia Delalle Lozica dada289
  19. 11. 2010. u 12:50
  Prirodni lijek za suzbijanje herpesa u mom slučaju je eterično ulje čajevca. Kada herpes izbije, istog trena premažem uljem čajevca, i svaki puta pomaže.
 • dr. med. Nevia Delalle Lozica T_I_N_A
  18. 11. 2010. u 21:03
  Moze li mi neko reci kako se zovu tablete za suzbijanje herpesa??
 • dr. med. Nevia Delalle Lozica ira1806
  18. 11. 2010. u 19:30
  ja također imam problema sa herpesom od kad znam za sebe, svako mali mi imunitet pada. koristila sam sve i svašta. i sad kad sam zadnji put kad sam ga imala u devetom mjesecu sam kupila kremu nisita za ovlaživanje nosa. nek te to ne buni, krema je super u suzbijanju herpese, košte nekih 35 kn.