Kako liječiti niski tlak?

Pitanje:
Poštovani, imam problema s niskim tlakom. Često se osjećam loše, slabo, kao da ću pasti u nesvjest. Postoji li koji način da ublažim te simptome? Nastojim piti puno vode i jedem slano, ali ne pomaže baš. Tlak mi se kreće od 90/48 do 105/55, imam 28 godina i dojim.

Odgovor:
Poštovana, niski tlak je čest problem kod mladih žena, posebice ljeti kada radi vrućine dođe do vazodiltacije (širenja) žila na periferiji. Kod vas se najvjerojatnije radi o primarnoj, idiopatskoj ili konstitucionalnoj hipotenziji.
Istraživanja pokazuju učestalost ovog stanja u populaciji oko 0.3-4%, a dvostruko je češća u žena. Ukoliko hipotenzije ne izaziva simptome, nema potrebe za liječenjem.
Najvažnije je znati da unatoč tegobama i smanjenoj kvaliteti života, nema stvarne opasnosti od niskog tlaka. Nema drugih savjeta od onoga što već činite, konzumacija slanije hrane, unos tekućine tijekom cijelog dana do minimalno 2 L dnevno, nema naglih promjena položaja tijela, ustati polako iz kreveta. Mogu se nositi i kompresivne čarape za noge.
Postoje i lijekovi koji se mogu dati, ali ih liječnici nerado i rijetko propisuju. Ukoliko su vaše tegobe izrazite javite se kod liječnika na razgovor.
 • dr.sc. Jasna Čerkez Habek nataniel
  24. 01. 2011. u 18:03
  pozdrav trudnice.ja sam imao niski tlak i rijesio sam ga prehranom.pogledaj stranicu pa mi se javi.mozes na mob ili mail.
  bitno je da nema vise niskog tlaka.:-)
  eto,poz.:-)
  www.natocoach.webs.com