• dr. Suzana Ožanić Bulić

    dr. Suzana Ožanić Bulić

    specijalistica dermatologije i venerologije iz KB "Sestre Milosrdnice" odgovara na pitanja o kožnim i spolno prenosivim bolestima

Akne u 20-ima

Pitanje:
Poštovana, imam 22 godine i prije 6 mjeseci su mi odjednom počeli izlaziti veliki potkožni prištići koji bole na dodir i dugo se zadržavaju na licu. Kroz pubertet sam znala imati prištiće, ali ništa pretjerano i nikada prave akne. Za razliku od prije, sada se pojavljuju na vratu, pogotovo ispod vilice. Što se tiče navika, nisam imala nikakve pretjerane promjene u prehrani, hranim se zdravo i raznoliko. Ne znam kakva se to nagla promjena dogodila da mi organizam ovako reagira, pogotovo ako su neki apstraktniji razlozi kao stres, jer ja nemam osjećaj da sam u stresnijem razdoblju u životu. Počela sam ove godine koristiti prirodnu kozmetiku, koja se, izgleda, oslanja najviše na razna ulja, pa je li moguće da mi ta ulja zatvaraju pore? Koža mi je umjereno masna, a opet se veoma lako isuši. Može li se ikako otkriti uzrok nekim pretragama?

Odgovor:
Akne se mogu pojaviti i nakon 20-te godine, a neophodno je ultrazvukom isključiti policistične jajnike i odrediti razinu spolnih hormona u krvi. Prehrana ne utječe na pojavu akne, no u literaturi se mogu pronaći podaci o pogoršanju akne nakon povećanog konzumiranja mliječnih proizvoda.
Proizvodi s uljnim sastojcima nisu pogodni za mješovitu ili masnu kožu i dovode do pogoršanja akni. Svakako posjetite ginekologa i dermatologa ne samo radi utvrđivanja uzroka, veći i zbog odgovarajućeg liječenja.