Kako da liječim migrenu?

Pitanje:
Poštovani, od 10. godine imam migrene - snažnu bol na jednoj strani glave iznad oka, praćenu slabošću i mučninom, nekad i povraćanjem, a traje dan ili dva, nekad čak prijeđe i na treći dan. Zadnjih godina javljaju mi se u prosjeku jednom mjesečno (nekad je to bilo više u vrijeme menstruacije, a onda u vrijeme ovulacije - pa je možda povezano i s hormonima u mjesečnom ciklusu). Budući da ne volim baš piti tablete ako nije nužno, ako na dan glavobolje nemam nikakve obaveze, ostanem u krevetu, u zamračenom prostoru i nekako izdržim, polu-spavajući, a ako to ne mogu zbog obaveza, ili bol bude prejaka, poppijem tabletu protiv bolova, najčešće neki ibuprofen i to mi uglavnom smanji bol, nekad ju i sasvim zaustavi.
Sada sam trudna dva mjeseca i nadala sam se da će možda u trudnoći to proći, ali sam imala jedan snažan napadaj migrene. Najprije nisam htjela uzeti tabletu (sada dodatno zbog rane trudnoće), ali je snažna bol, uz povraćanje, trajala dva dana i nije prolazila pa sam popila Lupocet (jer su mi u ljekarni to preporučili kao najmanje škodljivu tabletu protiv bolova). Nakon što sam ga popila, glavobolja je prestala. Možete li mi preporučiti lijek koji bi bio najprihvatljiviji u slučaju migrene u trudnoći? I možda dati još neki savjet kako si pomoći.

Odgovor:
Poštovana, u vašem slučaju radi se o dugoj povijesti migrena čiji početak seže u djetinjstvo. One su također često povezane sa hormonskim fluktuacijama što nije rijetkost u žena. Tijekom trudnoće većina lijekova koji se specifično prepisuju za migrene je kontraindicirana zbog potencijalne ugroženosti ploda. Lupocet je najmanje škodljiv i dobar je odabir kao lijek prvog izbora tijekom trudnoće. Također bi valjalo pokušati maksimalno limitirati okidače migrene kao što su nedostatak sna, stres te izbjegavanje određene vrste hrane koja uzrokuje glavobolju. U slučaju da sve ovo ne pomaže poželjno je potražiti pomoć neurologa da bi se prepisala jača terapija.
 • Andriana0309
  11. 11. 2013. u 11:25
  Pozdrav, inače i sama patim od jakih migrena i to skoro svakodnevnih.
  Povraćanje, mučnina, jaka bol ponekad popraćena djelomičnom slijepoćom na jedno oko itd. Imam 20 god, a to traje od moje 5. otprilike.
  Da ne duljim, nakon jako dugog uzimanja tableta protiv glavobolje, a pomagale su samo one koje sadrže kodein odlučila sam prestati s time.
  Sada je prošlo 2 tjedna od kada pijem po 3 litre vode dnevno. Prerano je za reć da su mi glavobolje u potpunosti prestale, ali se osjećam bolje.
  Osim vode pijem i magnezij koji dokazano pomaže kod glavobolja.
  Sada kada ste trudni bi bilo pravo vrijeme za liječenej te glavobolje na neki alternativniji način, a izbjegavati tablete.
  Htjela bih još preporučiti sinusan ulje. Ono se namaže na slijepoočnice i meni, ne prestane glavobolja, ali me malo opusti i barem uspijem zaspati.
  Također bilo bi dobro kada bi imali barem jednom u dva dana vremena opustiti se u toploj kadi jer potiče cirkulacijju i nagovoriti supruga ili nekoga od bližnjih kada bi vam pružili masažu vrata barem 10 minuta dnevno.
  Sve najbolje!
 • bico
  30. 10. 2013. u 12:41
  Svi vi koji patite od migrene provjerite kako stojite s magnezijem. Naime, na ispitivanju minerala i vitamina u organizmu (u ljekarni), meni je ustanovljen deficit magnezija. Počela sam ga uzimati (Solgar-Magnezij citrat)i od tada su moje migrene od kojih patim od rane mladosti (imam 56 godina), skoro pa prestale. Nekad me zaboli glava al i brzo prođe nakon lekadola ili nečeg sličnog. Nema mučnine, povraćanja, odlaska na hitnu niti ležanja u krevetu! Mislim da mi je pomogao magnezij, pa provjerite i vi svoj! Sve najbolje!
 • otavia
  29. 10. 2013. u 07:58
  Ja sam od neurologa dobila recept za Maxalt, ali mi je rečeno da to upotrebljavaju samo osobe koje imaju auru, znači upotreijebe unaprijed. Neznam dali se maxalt može uzimati i za vrijeme napada, s obzirom da ja napad dobivam oko 2 u noći?
 • vakadije
  06. 10. 2013. u 15:37
  Otavia, triptani ti se nalaze u Maxalt-u pločicama i u Zomig tabletama. Moguće ih je dobit na recept, ali moraš kod neurologa da ti napiše recept. Meni pomažu kad je napadaj jači.
 • otavia
  20. 08. 2013. u 09:14
  to sam i ja skužila da mi smeta - u stvari - ugljikohidrati. Ja ne smijem jesti sladoled, kruh, slatko itd. Kao što sam pisala vremenski mi se je skrtilo, ali kad je bolovi su jači.Našla sam na netu tablete TRIPTAN, ali mislim da ih nema kod nas. Forši tu preko u Sloveniji ili Italiji? Ima neko poima o temu?
 • vakadije
  05. 08. 2013. u 20:11
  ja je imam od sedme godine. Jedino ča mi je pomoglo je to ča sam iz hrane izbacila gluten. Sad me manje boli i bol nije tako jaka kao prije i popraćena povraćanjem.
 • otavia
  23. 07. 2013. u 07:54
  Unazad 10 godina počele su migrene nakon što su mi nakon hormonskih tableta prestale sve funkcije hormona. U početku je to bilo gotovo svaki tjedan. Pripomogli su mi neki lijekovi na bazi brufena, ali svejedno su bolovi trajali 2 dana uz povraćanja ( i do 30-tak sati ).
  Obišla sam sve doktore ja mislim, koji imaju veze s tom bolešću i zadnje je bilo da sam dobila antidepresiv. Nakon toga napadi se sve više skraćuju ali intenziteti bola su jači. ( otprilike 5 - 6 x godišnje), Vrlo važno sam otkrila, a to je da mi smetaju ugljikohidrati.Dali netko zna neki lijek za takve bolove jer meni više ništa ne pomaže? Inače sam tabletoman ( samo što se tiče glavobolje )
 • dr. med. Berislav Spahija kalfa333
  30. 05. 2013. u 11:32
  ja se godinama borim s migrenom.nekada traje dva tri dana a nekada i duže. prošle godine mi se javljala tri puta mjesečno po tri četiri dana.to je bilo izluđujuće.šta god da popijem ne pomaže.ibuprofen od 600mg kao da i ne popijem.nekada mislim da ću poludjeti.
 • franceskka
  28. 05. 2013. u 09:05
  I ja unazad više od 10 godina imam migrene.Kod većina žena migrena je povezana sa hormonima,kao što je i kod mene slučaj. Mene je znala boleti glava po 15 dana ! Išla na infuziju...itd. Masaže su mi jako pomogle, i obavezno popijem diklofen i bromazepan u kombinaciji kada osetim da počne da me zateže vrat.Ne sme se čekati. Sve je individualno šta kome može pomoći.Samo ne treba čekati,reagovati na vreme čim se oseti bol. Ali pravi lek ne postoji za migrenu !!! Magnezijum je jako dobar svakodnevno uzimati.
  To je to ima još ali hajd :))) Pozdrav !!!
 • lolaraa
  27. 05. 2013. u 11:55
  Za one koji ne znaju o svom tjelu ništa http://zdravljenet.bloger.index.hr/post/migrene-ili-glavobolje-uzroci-i-lijecenje/21826169.aspx
 • dubravka79
  06. 03. 2011. u 22:09
  detoksikacija
 • joakimica
  18. 02. 2011. u 16:54
  Za jaku glavobolju dobro je piti više vode nego obično.I dva tri puta se umiti u hladnoj vodi.
 • dr. med. Berislav Spahija Inexia
  18. 02. 2011. u 13:05
  Meni su neki dan savjetovali masažu vrata i leđnih mišića jednom mjesečno, također izbjegavanje sirnih proizvoda, te vježbe za istezanje vrata i kralježnice, a za bol Ibubrofen od 600mg. Probala sam i prošlo je, nakon četiri dana patnje. Pozz
 • lajla
  17. 02. 2011. u 23:13
  ja imam migrene od djetinstva.S godinama pored glavobolje javlja se i ukočenost vrata i bol.Jedino mi donekle pomogne voltaren rapid,ali ako je glavobolja jaka niti on.
 • atami
  15. 02. 2011. u 09:04
  moja preporuka za migrenu:akupunktura. kod mene je uspjelo u potpunosti...