• Nenad Bratković, dipl.ing., mag. nutr., univ.mag.pharm.

    Nenad Bratković, dipl.ing., mag. nutr., univ.mag.pharm.

    Magistar nutricionizma, sveučilišni magistar fitofarmacije i dijetoterapije (nutricionist@live.com). Direktor NutriConsult d.o.o. - tvrtke za konzalting u nutricionizmu i voditelj istoimenog nutricionističkog savjetovališta

Utječu li hormoni u vrijeme dojenja na debljanje?

Pitanje:
Da li hormoni koji se luče za vrijeme dojenja utječu na to da mlade majke dobiju na kilaži poslije poroda?

Odgovor:
Poštovana, period laktacije, tj, vrijeme dojenja povećava energetske potrebe dojilje-mlade majke za minimum 10%. Samim time, nakon poroda koji predstavlja stres za organizam, pada naglo razina hormona progesterona, (i estrogena), a kako bi se nastavilo dojenje u nadolazećim tjednima (i mjesecima) potrebna je povišena koncentracija hormona prolaktina.
Uz brojne implikacije i djelovanja (ovih) hormona, oni kao i sam period trudnoće mogu uzrokovati prije svega retenciju (zadržavanje vode u organizmu), koje ulazi u ukupnu sumu tjelesne težine. No bez obzira na tu činjenicu, tijekom perioda laktacije, tj.dojenja, ne biste nikako smjeli provoditi redukcijsku dijetu, kako ne biste na taj način učinili sastav vašeg mlijeka deficitarnim na hranjivim tvarima, ili uzrokovali da vaša beba odbije nastavljati hraniti se najhranjivijom hranom za nju/njega - a to je majčino mlijeko.