Kasni mi menstruacija, a test je negativan!

Pitanje:
Imam cikluse od 30 dana, a menstruacija mi sada kasni već 10 dana. Na sedmom danu sam napravila test rano ujutro i bio je negativan (radi se o gravignost mini). Molim vas za savjet, što i kako dalje postupati? 25 mi je godina i za bebu se borimo 7 godina. Hvala unaprijed.

Odgovor:
Ponekad urinski testovi nisu posve pouzdani, molim vas napravite krvni test Bhcg kojim se točno određuje koncentracija hormona koji obilježava trudnoću, ukoliko je nalaz negativan moguće je da se radi o izostanku ovulacije te je to razlogom izostanka menstrualnog krvarenje. Normalno je za žena mlađe životne dobi da jedan do dva ciklusa godišnje nisu ovulacijska i neka vas to ne zabrinjava.

Svakako bih vam preporučila sveobuhvatnu obradu od spermiograma koji se radi nakon 48-72 sata apstinencije, analizu vašeg hormonalnog profila koji se radi od 2 do 5 dana menstrualnog ciklusa, uzimanja bakterioloških obrisaka kako vama tako i vašem partneru. Ukoliko su nalazi unutar očekivanih vrijednosti, nužna je agresivnija obrada (ocjena prohodnosti jajovoda i eventualno dijagnostička laparoskopija sa ili bez dijagnostičke histeroskopije) u sklopu ginekološkog odjela koji se sub-specijalistički bavi humanom reprodukcijom.

dr. Ulla Marton
 • martinmartinj16
  27. 12. 2012. u 21:34
  Postovani,imam skoro osamnaest godina,imam curu koja ce uskoro sesnaest,ni ja ni onda nikada nismo imali spolni odnos.Nedavno smo bili sami i imali smo predigru i u to ukljucujuci trljanje mog spolnog organa od njen ali nije doslo do penetracije.Ja nisam svrsio al njoj kasni menstruacija,to joj se nekad zna desit al ovo je prvi put da smo takvo nesto radili.Znam da je pitanje glupo ali sam skroz neinformiran i zanima me da li je ikako moguce da je trudna.Hvala na odgovoru
 • prim. dr sc. Ulla Marton, dr.med. silvita28
  26. 12. 2012. u 14:33
  Poštovana,
  kasni mi menstruacija 4 dana i test mi je bio negativan,(zadnja je bila 22.11.),ćak sam bila na hitni jer me jako dolje kod jajnika boljelo, samo mi je dala inekciju protiv bolova i poslala me kući,strah me da mi nešto nebi bilo,pošto mi ginekolog ne radi trenutno,pa neznam kud bi krenula.Moram napomenuti da su mi inaće menstruacije jako redovite tako da je za mene ćudno da mi i dan kasni...
  lijep pozdrav i puno hvala
 • prim. dr sc. Ulla Marton, dr.med. morenanemes
  11. 07. 2012. u 14:19
  Poštovana,
  Može li test za trudnoću biti točan ako se koristi 3 dana prije nego je trebala nastupiti menstruacija? Koliko su testovi zapravo točni i pouzdani?

  Lijep pozdrav i hvala na odgovoru!
 • prim. dr sc. Ulla Marton, dr.med. sky_girl
  20. 04. 2011. u 21:27
  ja sam imala isti problem, prije nekih 8 godina, bila sam dosta mlada jos.. ustanovili su da imam policisticne jajnike i razlog izostanku menstruacije je bila cista na desnom jajniku, bila je vodena tako da je puknila... od tad pijem pilule kao terapjiu da bi mi menstrucije bile redovne i da bi se sprijecilo samo stvaranje cista... isto tako testovi za trudnocu ne moraju biti pouzdani! poslusaj savjet i svakako odi na pregled!! drzim fige da je u pitanju beba posto ju zelite :))
 • prim. dr sc. Ulla Marton, dr.med. medoKartonski
  20. 04. 2011. u 16:41
  Znači nisam jedina koja se danas razočarala u test!?