Zašto mi se skratio menstrualni ciklus?

Pitanje:
Djevojka 30 godina (u veljači 31), već godinu dana ima skraćeni ciklus na 21-24 dana, ali krvarenje slabo smeđe počne vec 21 dan pa ukupno krvarenje traje 7 dana. Prije toga je imala uredan 28-dnevni ciklus, zatim je pila nekoliko godina kontracepcijske pilule, pa uredna pauza, te uklonila ciste endometrioze s jajnika. Ultrazvuk je OK. Hormoni su OK, Papa OK, pokušana je terapija Duprahstonom, ali je svejedno dolazilo do ranijeg krvarenja. Kontracepciju ne pije zbog visokog kolesterola -9 - za koji ne pije tablete. Koji su mogući uzroci i preporučene pretrage? Je li ovo
simptom bliženja menopauze ili nešto opasno? Hvala.

Odgovor:
Neobično je važno da temeljito ocijenite vrijednosti, ali i međuodnose vaših hormona uključujući i hormone štitnjače (TSH, T3 i T4) kao i vrijednosti prolaktina koji značajno mogu utjecati na duljinu ciklusa. Ujedno bih vam savjetovala određivanje vrijednosti AMH (anti Mullerovog hormona) koji se
određuje iz krvi neovisno o fazi ciklusa i znatno doprinosi u ocijeni rezerve jajnika odnosno daje vam vremenski prozor prije nastupanja menopauze. Vrijednosti AMH na neki način i predviđaju mogućnost začeća.
Ocjenu rezerve jajnika ocjenjuje se i pomoću ultrazvučne tehnike kojom se određuje volumen jajnika i takozvanim brojenjem folikula (jajnih stanica) u prvim danima ciklusa (do 5 dana menstrualnog ciklusa) - antral follicle count-a AFC-a.
Morate znati da bilo kojim operativnim zahvatom na jajniku, odstranjuje se neminovno i broj naših jajnih stanica. Naše jajne stanice u direktno su korelaciji s našim hormonskim statusom jer svojom hormonskom produkcijom sudjeluje u njegovom formiranju. Kvaliteta jajnih stanica određuje i
mogućnost zanošenja. Stoga bih vam savjetovala da u dogovoru s vašim liječnikom "prođete" sve vaše nalaze i razmislite o ostvarivanju vaše reprodukcije ukoliko je ona jedna od vaših životnih ciljeva.
 • Baloo
  08. 12. 2011. u 20:04
  1 komentar
  Poštovani,
  Molim Vas za mišljenje dr. ginekologije.
  Prije malo više od dvije godine rodila sam carskim rezom. Indikacija za carski je bila neprogresija poroda. budući sam u toj trudnoći imala gestacijski dijabetes tj intoleranciju na glukozu i pošto sam prenijela, bila sam naručena na indukciju. Nakon dvije doze gela i cca 8 sati trudova ušće maternice se nije skoro uopće otvorilo, a dijete je bilo postavljeno licem prema gore, te je porod završen carskim rezom.
  Sada sam trudna 37 tjedana i nemam gestacijski dijabetes te je trudnoća bez problema. Na današnjem pregledu pomoću ctg-a je ustanovljeno da imam inicijalne trudove, dijete je također postavljeno licem prema gore a vrat maternice nije uopće skraćen niti sam išta otvorena. Ožiljak je zasad nije stanjen.
  Rečeno mi je da bi do sada cerviks već trebao biti skraćen barem na 3 cm (meni je čini mi se 4,8), da se vjerojatno opet neću otvoriti te da će se najvjerojatnije i ovaj porod morati završiti carskim rezom.
  Budući jako želim prirodan porod, zanima me vaše mišljenje o tome. Da li je moguće da se vrat maternice ne otvori i da li je stvarno jedina opcija carski? Rekli su mi da postoji šansa, ali mala, da ipak sve krene prirodnim tokom.
  Postoji li kakva metoda koja bi pospješila otvaranje?

  Hvala unaprijed na odgovoru.
  Lijep pozdrav

 • mimi2006
  23. 11. 2011. u 13:30
  Poštovana doktorice zadnju mengu sam imala 20.11.međutim dva dana prije osjetila sam svrbež i peckanje neugodno!Molim vas da mi odgovorite da li se radi o gljivicama ili o nečemu drugom jer ovo mi je stvarno prvi puta da mi se to desilo....šta bi mi preporučili neku kremu ili vaginalete?Hvala vam!