Fitness 02. prosinca 2016.

4 savjeta uz koja te nakon treninga neće boljeti mišići

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bolovi u listovima su najčešće posljedica upale tetiva koja se često javlja uslijed naprezanja tijekom trčanja, pogotovo ako dugo nisi trenirala i ne osjećaš da si u zavidnoj kondiciji. Kako ne bi bila žrtva ovog problema, koji može narušiti dinamiku tvog treninga, razmotri ove savjete.

  • Odaberi odgovarajuće tenisice - za trčanje je od izuzetne važnosti da nosiš odgovarajuće tenisice. Sportska obuća koja ima potporu za stopala i ublažava povijanje prema unutarnjoj strani, savršena je za trčanje. Stoga se pri odabiru tenisica savjetuj s prodavačem ili ortopedom koji će ti znati dati najbolju preporuku ovisno o aktivnosti kojom se baviš.
  • Ne zaboravi na istezanje - prije svakog treninga bi se trebala zagrijati i malo istegnuti. Dakle ne trebaš se "ozbiljno" istezati jer ti tijelo nije zagrijano pa može doći do ozljede. Ali, nakon svakog treninga dobro se istegni jer ćeš tako smanjiti vjerojatnost za upalu mišića. Dobra preventiva protiv umora je da ispružiš nožne prste nekoliko puta dnevno po 10 sekundi. Ova jednostavna mjera povećat će fleksibilnost mišića, što može spriječiti pojavu bolova u prednjem dijelu lista.

Vježbanje | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

  • Odredi svoje granice - nitko ne poznaje tvoje tijelo bolje od tebe, stoga ga slušaj. Kada počneš s treniranje postupno povećavaj tempo ili težinu utega (ovisno čim se baviš). Doziraj trening prema svojim mogućnostima. Ako osjetiš bolove u mišićima, obavezno napravi pauzu između dva treninga bar jedan dan. Ako forsiraš aktivnosti, time ništa nećeš postići, samo ćeš pojačati upalu i produljiti razdoblje tegoba.
  • Rashladi se - drži vrećicu s kockicama leda na mišićima koji te jako bole 10 minuta, dva do tri puta dnevno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.