Fitness 21. veljače 2017.

Nosiš li gaćice i grudnjak kada ideš na trening? Ako ne, evo o čemu trebaš razmisliti

Foto: Guliver/Shutterstock LISS uključuje vježbe poput trčanja, vožnju biciklom, brzog hodanja, plivanja i drugih kardio aktivnosti koje zahtijevaju duže vježbe niskog intenziteta
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedan od rastućih trendova u svijetu tjelovježbe među ženama je izbjegavanje nošenja gaćica ispod trenirke ili tajica. Istraživanja su pokazala da oko 8% žena nikada ne oblači gaćice prije odlaska na trening, dok 25% njih to radi povremeno.

"Nositi gaćice na trening ili ne", pitanje je koje se sve češće povlači među ženama u svijetu vježbanja. Tako je fitnes blogerica Evann Clingan nedavno izjavila da "vježbanje bez rublja, pogotovo trčanje, daje osjećaj slobode. Posebice ljeti, kada je stvarno vruće, ugodnije je bez tog dodatnog sloja odjeće".

Tjelovježbe niskog intenziteta | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Tjelovježbe niskog intenziteta mogu smanjiti umor, pa čak i poboljšati funkciju štitnjače kod ljudi s hipotireozom.

Odluku o tome hoćeš li se i sama pridružiti ovom rastućem trendu prepuštamo tebi, a ako se odlučiš na to, evo o čemu trebaš povesti računa.

10 vježbi koje najbrže troše kalorije

Oprezno s izborom materijala

"Zdravstveno gledano, potpuno je sigurno vježbati bez gaćica", tvrdi dr. med. Marina Maslovarić za portal greatist.com.  Važno je samo da izabereš trenirku ili tajice od materijala koji diše, poput pamuka. Možeš potražiti i tajice koje su s unutarnje strane u preponama dodatno podstavljene pamukom, upravo radi ove namjene.

Ako nosiš hlače od sintetičkih materijala i pri tom ne nosiš donje rublje, može doći do iritacije. Grublji materijali mogu nadražiti kožu, posebno kada trčiš ili radiš neku drugu aktivnost koja uključuje mnogo ponavljajućih pokreta.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Presvlačenje nakon treninga - što prije!

Nije važno od kojeg materijala je napravljena odjeća koju nosiš na trening jer dugotrajno nošenje znojne odjeće svakako povećava rizik od razvoja gljivične infekcije, a posebno kada je u pitanju vježbanje bez gaćica.

Da li je učinkovitiji jutarnji ili večernji trening?

"To se posebice odnosi na žene koje su ionako sklonije gljivičnim infekcijama", objašnjava dr. med. Maslovarić. Zato je važno da se nakon treninga što prije presvučeš i, ako imaš vremena, otuširaš.

Tajice ili trenirku peri nakon svakog nošenja

Odjeću bi nakon vježbanja trebala prati u svakom slučaju, a posebno ako ne nosiš gaćice na trening. Bez gaćica, tvoja vagina je direktno u kontaktu s odjećom, što omogućuje brže nakupljanje bakterija. Dr. med. Maslovaric to uspoređuje s nošenjem prljavih gaćica 2 dana zaredom. Nezamislivo, zar ne?

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dok god vodiš računa o higijeni i redovito pereš hlače nakon treninga, zdravstvenih posljedica ne bi trebalo biti. Usput, pripazi da biraš odjeću od gušćih materijala, kako ne bi pokazala više od svog sportskog umijeća.

Koliko često i kako treba prati grudnjak?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar labija
      labija

      Treniram odbojku.Nikad ne oblačim donje rublje ispod spandex-gaćica,kao i moje frendice,jer ne želimo da se ocrtavaju rubovi.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.