Fitness 10. ožujka 2017.

Tajne isklesanog tijela i dnevni jelovnik zvijezde s interneta

Foto: Facebook profil Emily Skye
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Emily Skye Ima dva milijuna pratitelja na Instagramu i deset milijuna na Facebooku. Bila je depresivna i nesigurna, no odlučila je biti pozitivnija, trenirati pametnije i jesti bolje. Mrzi rutinu - nikad ne ponavlja isti trening, čime sprečava tijelo da se navikne na isti režim. Ne provodi sate u teretani jer izvodi više vježbi visokog intenziteta, intervale, sprinteve...

Ne pridržavam se određenog plana prehrane. Jedem zdravo, ali pojest ću i slasticu. Bit zdrave prehrane je u tome da tijelu daš prave tvari koje mu trebaju kako bi izgledala i osjećala se dobro, tvrdi australska fitness zvijezda Emily Skye.

Potrebno je naći plan prehrane kojeg se možeš pridržavati dugoročno

"Pronađi način prehrane kojeg se možeš pridržavati na duge staze. Ako ti je cilj izgubiti kilograme, gubi ih zdravo, dajući tijelu tvari potrebne da funkcionira normalno", kaže Emily i dodaje da proteine uključiš u svaki obrok. "Proteini su potrebni za obnavljanje mišića, a dulje daju osjećaj sitosti i energiju. Biraj posno meso, ribu, mahunarke i domaća jaja", savjetuje Emily. I dobre masti su nužne jer obnavljaju stanice, daju energiju i proizvode hormone koji troše salo, no biraj ih iz ribe, kokosova i maslinova ulja, avokada, orašastih plodova i sjemenki. Ne boj se ni ugljikohidrata jer trebaju tijelu da može upiti proteine i graditi mišiće. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Fokusiraj se na hranu koja je što bliže izvornom obliku. Moji obroci sastavljeni su od posnog mesa - piletine ili lososa, puno tamnozelenog lisnatog povrća, složenih ugljikohidrata, poput batata i smeđe riže, orašastih plodova i sjemenki te malo voća", otkriva na svom profilu. Kloni se hrane s puno šećera ili bijelih ugljikohidrata, kao i industrijske hrane. I čitaj deklaracije jer često hrana za koju misliš da je zdrava ima dodanih šećera i aditiva. "Žudnja za hranom i slatkim javlja se kad ti padne energija. Biraj hranu nižega glikemijskog indeksa jer sporije otpušta energiju te ćeš dulje biti sita i manje žudjeti za hranom koja deblja. Ne zaboravi ni piti, jer često kad misliš da žudiš za hranom, zapravo žudiš za vodom", kaže Skye.

Dizanje utega troši kalorije 36 sati nakon treninga

A da bi vježbanje postalo zdrava navika, u trening uključi ono što voliš. Postavljaj si manje ciljeve - kad uspiješ odraditi 50 trbušnjaka, kreni prema 75, pa 100... Svaki put kad uspiješ, shvatit ćeš da napreduješ i snažiš se. "Iako je kardiotrening odličan za sagorijevanje kalorija, trening otpora je još učinkovitiji. Dizanje utega ubrzava metabolizam i do 36 sati nakon treninga pa dulje sagorijevaš kalorije. Učvršćuje se mišićna masa, a da bi mišićna vlakna radila, treba im energija. Što ih više imaš, troše više energije i sagorijevaš više kalorija", pojašnjava Emily.

Primjer dnevnog jelovnika Emily Skye

  • Doručak: Komad ribe s grilla uz kuhane šparoge, tikvice i gljive. Doručkuješ li zdravo, manje ćeš žudjeti za hranom kasnije.
  • Prvi međuobrok: Domaće čokoladne proteinske loptice ili šaka badema. Dobre masti iz badema držat će te sitom.
  • Ručak: Salata od dimljenog lososa s keljom, špinatom i kozjim sirom. Uz proteine u svakom obroku sprečavaju se napadaji gladi.  
  • Drugi međuobrok: Štapići od povrća s domaćim humusom ili zeleni smoothie. Jedi četiri do pet manjih obroka umjesto tri veća jer ćeš dobiti energiju bez prejedanja i nećeš biti gladna. 
  • Večera: Grill piletina i smeđa riža sa žutim curry umakom i čilijem. Začini su korisni za ubrzavanje metabolizma i bolji okus.

Vježbe za tri tipa posla, koje možeš izvoditi na radnom mjestu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.