Fitness Vježbe za mršavljenje 03. ožujka 2017.

Trening Total Barre: Spoj baleta i pilatesa za mršavljenje i gracioznost

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sve u jednom Balet, pilates i vježbe snage srž su treninga koji je 60-ih osmislila balerina Lotte Berk, a u kojem je uživala i glumica Joan Collins. Sve popularniji fitness program u kojem se baletna prečka koristi kao glavni rekvizit, a koji integrira elemente baleta, pilatesa, kardio treninga i treninga snage naziva se Total Barre (barre - prečka).

Sve popularniji fitness program u kojem se baletna prečka koristi kao glavni rekvizit, a koji integrira elemente baleta, pilatesa, kardio treninga i treninga snage naziva se Total Barre (barre - prečka). 

Trenirale su ga Joan Collins i Barbara Streisand

"Spoj elemenata sportskog treninga i osnovnih načela baleta i pilatesa u smislu preciznosti, kontrole i svjesnosti o pokretu čini ovaj program raznolikim, dinamičnim, zabavnim i  visoko učinkovitim", objašnjava nam certificirana instruktorica Total Barrea Marija Banduka.

Cilj ove vrste treninga siguran je i efikasan način povećanja snage, fleksibilnosti i izdržljivosti, dok pomaže i kod sagorijevanja kalorija, popravljanja držanja te izgradnje zdravog, vitkog i dobro izbalansiranog tijela koje je oslobođeno napetosti i bola. Barre tehniku osmislila je balerina Lotte Berk, koja je nakon povrede leđa došla na ideju da u svoju plesnu rutinu uvrsti elemente fizikalne terapije i tako kreira fitness program koji je namijenjen gotovo svima. Prvi studio otvorila je 1959. u Londonu, u kojem su trenirale i glumice Joan Collins te Barbara Streisand. Budući da ga je osmislila balerina, osnovni pokreti su bazirani na klasičnim baletskim pozicijama, ali sam trening nikako ne podsjeća na sat baleta, pa ti nije potrebno nikakvo plesno predznanje. 
 
Plank | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Vrijeme držanja planka za najbolji učinak može varirati od 10 sekundi do minute

Trening djeluje na kritične dijelove tijela, ali se radi i na gracioznosti

"Većina vježbi koje se izvode na treningu uključuju velike mišićne skupine (mišići bedara i stražnjice) i zahtijevaju aktivaciju više mišićnih skupina odjedanput. Ovaj trening djeluje na kritične dijelove tijela - bedra, stražnjicu, trbuh i ruke. Radi se mnogo čučnjeva, iskoraka, plankova i trbušnjaka - pa se uz baletne elemente i elemente pilatesa, takav trening percipira i kao trening snage. No uz učvršćenje tijela, vježbaju se i gracilni pokreti, pa tijelo postaje, osim osnaženije, i graciozno" objašnjava instruktorica

Trening je posebno učinkovit za mršavljenje

Dodaje kako je trening posebno učinkovit kod mršavljenja. "Total Barre koristi velike mišiće za rad i više mišićnih skupina odjednom, pa se jednostavno – što je mišić veći i što više mišića uključimo u pokret, sagorijeva više kalorija. Pored toga, kontinuiranim vježbanjem izgrađujemo mišićnu masu što povećava stopu bazalnog metabolizma (minimalnu razinu energije potrebnu za održavanje vitalnih tjelesnih procesa). Što je više mišićnog tkiva, veći je BMR (Basal Metabolic Rate), a što je veći BMR, više kalorija trošimo i dok spavamo", pojašnjava nam Banduka.
 
Uz lagano opterećenje (bučice, otežane loptice), Total Barre karakterizira i velik broj ponavljanja što naglašava velik intenzitet tog jednosatnog treninga. Dinamičan program koji karakterizira fluidnost pokreta (nadovezivanje pokreta jednog na drugi bez pauze) te koji obiluje promjenama u tempu i intenzitetu, povećava i srčanu frekvenciju (broj otkucaja srca u minuti), odnosno povećava količinu potrošene energije u jedinici vremena, što rezultira bržim sagorijevanjem kalorija. No sve to ne vrijedi, naglašava instruktorica, ako se uz to ne pridržavamo zdrave i uravnotežene prehrane koja je ključ mršavljenja.
 
 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Fluidnost pokreta u ritmu glazbe

"Total Barre je trening u kojem se zahtijeva velika fluidnost pokreta, u ritmu glazbe, i odatle dolazi taj kardio moment. No često polaznice moraju prvo naučiti kontrolirati tijelo i pravilno izvoditi pokret, pa se tek onda usredotočiti na praćenje ritma. To se naziva dinamička stabilnost, odnosno kontrola tijela u zadanom kretanju", naglašava Marija Banduka. 
 
Osnovni rekvizit je prečka koja pruža potporu za ravnotežu. Najprije se drži s obje ruke, pa s jednom, a cilj je na kraju da se ne držiš ni za što, što je znak da je tijelo ojačalo. Koristimo rekvizite poput težinskih loptica, guma i malih lopti, što u svrhu otpora, što u korektivne svrhe. Kod čučnja, primjerice, obavijemo bedra elastičnom trakom kako bi tijelo kod izvođenja bilo u pravilnom položaju, pojašnjava instruktorica Marija Banduka.
 
Trening je fuzija baleta i pilatesa te je koncipiran tako da se u prvom dijelu za zagrijavanje izvode vježbe za mobilizaciju kralježnice, nakon čega slijede vježbe za donji dio tijela koje se izvode uz baletnu prečku. U drugom dijelu prelazi se na podlogu na kojoj se rade dodatne vježbe za jačanje mišića abdomena, leđa i ruku. Trening završava laganim istezanjem, navodi instruktorica.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.