Fitness 22. lipnja 2017.

Ulje koje štiti od upala i celulita za savršeno ljeto

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znaš li da je jedna od tajni uspješnosti mediteranske dijete u ravnoteži višestruko nezasićenih masnih kiselina? Naravno da se ova dijeta zasniva na maslinovom ulju, blitvi, raštiki i ribi. Zašto je ovo važno? Ako skuhaš samo blitvu i krumpir i preliješ ih kvalitetnim maslinovim uljem u svoj organizam unijet ćeš samo omega-6 i omega 9-masne kiseline.

Njih i ionako imamo previše i na taj način one djeluju proupalno (a ne protuupalno). Protuupalno bi djelovala omega-3 (alfa-linolenska višestruko nezasićena masna kiselina) i njeni derivati EPA i DHA, koje najviše pak ima u plavoj ribi. Znači, u svemu pa i mediteranskoj dijeti bitan je omjer omega masnih kiselina.

 | Author: PR Foto: PR Raštiku i blitvu ćeš naravno skuhati, a ribu je najbolje ispeći na gradelama jer tako ne moramo koristiti industrijska ulja puna zasićenih masnih kiselina koja djeluju proupalno. Ako ribu pečeš u tavi, jedino ulje koje ti preporučujemo je hladno prešano ulje uljane repicedobrim omjerom omega 3-6-9 višestruko nezasićenih masnih kiselina.

Brojne zdrave i prirodne preparate i dodatke prehrani potraži na stranici Fit zone.

Prije dvadeset godina ovo ulje nije bilo popularno zbog loših eruka kiselina, ali sorte uljane repice koje se kod nas već dugi vremenski period siju su bez ovih štetnih nutrijenata. Na taj način repičino ulje koje je hladno prešano, a izdržava relativno visoku temperaturu pečenja (167-168 C) bez stvaranja štetnih transmasti, osim što nema štetnih heksana koji direktno oštećuju gušteraču i jedan su od krivaca za pandemiju dijabetesa, dobar je izvor omega 3-6-9 masnih kiselina.

Život bez upala

Dobar omjer ovih masnih kiselina garantira i život bez upalnih procesa. Upalni procesi su dobri ako traju 3 do 7 dana, problem je ako postanu kronični jer se onda javljaju razni gastritisi, artritisi, dermatitisi i drugi –itisi, a najgore od svega je što takvi dugotrajni upalni procesi dovode do mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Ako za tzv. „zdravo prženje i pečenje“ koristiš kokosov maslac koji je stabilan, sjeti se da na taj način u organizam unosiš enormne količine omega-9, čime opet narušavaš krhku ravnotežu protuupalnih omega-3 masnih kiselina, u odnosu na proupalne omega-6 i omega-9, kojih ionako imamo previše.

Narušena ravnoteža

Do prije nekih 70 godina ili uopće u ljudskoj povijesti, u našoj ishrani je ovaj omjer bio u granicama jedna omega-3 naspram jedne omega-6 i jedne omega-9, a danas je taj omjer čak do 25:1 u korist proupalnih šestica i devetki.

Brojne zdrave i prirodne preparate i dodatke prehrani potraži na stranici Fit zone.

Sve počinje sa onim što unosimo u organizam i ove skupe greške u ishrani se ne mogu ispraviti čarobnim pilulama. Ljeto je ono vrijeme kad svoju kožu izlažemo blagotvornom utjecaju sunca i mora. S druge strane, trebamo je zaštititi od negativnih strana prejakog ultravioletnog zračenja, a zbog utjecaja sunca i mora potrebno ju je redovito hidrirati  | Author: PR Foto: PR

Kožu, kosu i nokte najbolje je hraniti iznutra. Za tu svrhu uvijek prvo predlažemo hladno prešano ulje Cameline sative, tzv. Boljeg lana - onog koji ne oksidira i koje je jedno od rijetkih stabilnih ulja koje u pravoj mjeri nadoknađuje kronični nedostatak već spomenute omega-3 kiseline.

Hladno prešano ulje lješnjaka kod sunčanja

Ulje koje predlažemo da se za vrijeme sunčanja, a još važnije nakon sunčanja i kupanja nanosi na kožu je definitivno hladno prešano ulje lješnjaka, koje obiluje kolagenom i vitaminom E. Žene ga trebaju koristit i kao najprirodnije moguće anticelulitno ulje. Ovo ulje nema neki veliki zaštitni faktor, kreće se oko 16, ali je svakako bolja preporuka od često užeglog kantarionovog ulja od kojeg se možeš samo bolje ispržiti.

Obzirom da se kantarionovo ulje radi od maslinovog ulja i gospine trave (Hypericum perforatum) jasno je da je njegov aktivni sastojak hipericin koji je fotosenzibilan pa se nemoj iznenaditi ako nakon izlaganja suncu dobiješ crvene mrlje na tijelu. Ako baš želiš dobiti lijepu brončanu boju radije se mažite hladno prešanim lješnjakovim ili orahovim uljem.

Brojne zdrave i prirodne preparate i dodatke prehrani potraži na stranici Fit zone.

Pripazi da su ta ulja 100% napravljena od jezgre oraha ili lješnjaka, a ne mješavine jeftinog suncokretovog ulja i nešto ovih plodova.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ulje mrkve koje to baš i nije...

Na tržištu ćeš često naći i tzv. ulje mrkve. Činjenica je da u svijetu postoji vrlo vrijedno i kvalitetno ulje od sjemenki mrkve, nažalost kod nas se pod nazivom ulje mrkve prodaje suncokretovo ulje u kojem je neko vrijeme „plivalo“ nekoliko kila mrkvinog korijena sa više ili manje pesticida.

Ovo ulje nije nikakav izvor betakarotena i neće te zaštititi od negativnog spektra sunčevog zračenja. Već smo spomenuli da za vrijeme sunčanja, a pogotovo nakon, koristiš hladno prešano ulje lješnjaka i slobodno ga prije spavanja nanesi na lice i vrat u debelom sloju jer ne zatvara pore poput bademovog i koža kroz njega diše. Nećeš pogriješiti ako i čajnu žličicu ovog ulja i popiješ te na taj način hidriraš svoju kožu iznutra.

 | Author: PR Foto: PR Ne bi bilo loše da jednom tjedno na lice i vrat naneseš i hladno prešano ulje sjemenki grožđa koje je, doduše, nešto masnije, ali ni ono ne zatvara pore, već će našu kožu opskrbiti neophodnim kolagenom, vitaminom E i polifenolima, uz ulje nara ovo je pravo antiage ulje.

I tu je potreban veliki oprez jer se na našem tržištu sve više nailazi na uvozno, rafinirano, jeftino ulje sjemenki grožđa (Italija). Uz puno betakarotena ne zaboravite tijekom ljeta Camelinu Sativu kao jedino ulje koje je koliko-toliko adekvatna zamjena za riblje ulje, jer uz puno alfalinolenske sadrži i nešto njenih derivata a ne sadrži kadmij, olovo i živu, što se nažalost sve češće nalazi u ribi. Ovo je također i napomena za vegetarijance i vegane.

Brojne zdrave i prirodne preparate i dodatke prehrani potraži na stranici Fit zone.

Ljeto u formi

Ljeto, plivanje i fizičke aktivnosti pravo su vrijeme za skidanje kila i učvršćivanje mišića. Zato predlažemo da započneš dan na način da u malo jogurta ili zdravog soka umiješaš žlicu Piskavice Plus, koja će ti omogućiti skidanje koje kile, zatezanje mišića, smanjiti glikemijski indeks naknadno uzete hrane, čime češ spriječiti stvaranje novog masnog tkiva.   | Author: PR Foto: PR

Ovim prirodnim preparatom u organizam ćeš unijeti potrebne količine betakarotena, a osim piskavice unijet ćeš i značajne količine sušenog cijelog ploda grejpa, sušene opne bobice grožđa kao važnog izvora antioksidansa polifenola, željeza i Peruvijanske mace. Uz sve to, u ovom preparatu su i posije zobi - važan izvor vlakana, beta glukana i selena, a 5% ovog preparata je čisti sirovi silimarin kojim ćeš očistiti jetru.

Ne zaboravi na svoju kosu i zaštiti je hladno prešanim uljem lješnjaka izvana, a uljem Cameline sative iznutra.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.