Eko Eko dom 02. ožujka 2017.

Čistiš li svoj ovlaživač zraka redovito? Ako nisi, riskiraš razvoj bakterija

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Suhi zrak uzrokuje brojne zdravstvene tegobe, poput pucanja kože, ispucalih usnica ili krvarenja iz nosa, stoga nije čudo da raste popularnost ovlaživača zraka. Statistike kažu da se samo u SAD-u godišnje proda preko 10 milijuna ovih uređaja

Iako na prvu svi percipiramo ovlaživače zraka kao uređaje koji doprinose našem zdravlju, istina je da to uvelike ovisi o redovitom održavanju uređaja i vodi koju u njega lijevaš. Ukoliko ga ne čistiš redovito, mogla bi zbog njega udisati brojne štetne mikroorganizme, prenosi Health.com.

"Vlažni zrak je savršena podloga za razvoj plijesni i bakterija. Ako zanemariš redovito čišćenje svog ovlaživača, on će vrlo brzo postati inkubator za razvoj klica", tumači Janice Nolen, potpredsjednica Američkog saveza za zdravlje pluća.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Pravilno provjetravanje doma štiti od bolesti

Virusna upala pluća

Razna oboljenja dišnog sustava, od obične prehlade do gripe ili upale pluća, mogu biti povezana uz korištenje ovlaživača zraka koji se ne čisti redovito, upozorava američko Društvo za zaštitu potrošača.

Stručnjaci su čak razvili i poseban naziv za upalu pluća uzrokovanu bakterijama iz ovlaživača zraka - ovlaživačka groznica.

Udisanje tih bakterija je štetno za sve, a posebice za malu djecu i osobe koje boluju od astme ili neke druge bolesti povezane s disanjem.

Primjer dolazi sa Sveučilišta Utah, gdje je u provedbi istraživanja novorođenče razvilo ozbiljnija oštećenja pluća nakon udisanja takozvanog bijelog praha, nakupine kalcija, magnezija i ostalih metala, koja se formira s unutarnje strane ovlaživača.

Zagađeni zrak može izazvati genetske promjene

Kako pravilno održavati ovlaživač?

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Udruge za zaštitu okoliša preporučuju čišćenje ovlaživača zraka svakog trećeg dana. Nolen je otišla korak dalje savjetujući da "ovlaživače treba čistiti svakog dana, a maksimalno svakog trećeg".

Zablude i pogreške kod liječenja prehlade, viroze i gripe

Nemoj koristiti nikakve agresivne kemikalije jer ćeš njihove eventualne ostatke kasnije udisati putem zraka kojeg ovlaživač izbacuje. Najbolji alat za čišćenje su blagi sapun i topla voda. Kod čišćenja posebno vodi računa o tome da ukloniš sve naslage koje se nakupe s unutarnje strane spremnika.

U ovlaživač radije lijevaj destiliranu vodu, nego li onu iz slavine. Također, ne pretjeruj s njegovom upotrebom. Nije poželjno da udio vlažnosti u prostoriji prelazi 50%.

Prema tome, ako primjećuješ laganu maglicu u zraku, smanji jačinu rada uređaja ili ga privremeno isključi.

Energetski savjeti za zadržavanje topline

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.