Eko 27. lipnja 2017.

GEN Summit - leži li budućnost novinarstva u virtualnoj stvarnosti i robotima?

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Beču je prošli tjedan od 21. do 23. lipnja održana velika medijska konferencija pod nazivom Global Editors Network Summit koja je ove godine okupila preko 750 urednika, novinara i medijskih inovatora iz cijelog svijeta pa tako i Hrvatske. Beč je imao čast po drugi puta za redom biti domaćinom ove međunarodne konferencije koja iduće godine seli u Lisabon.

Simbolično je bilo i mjesto održavanja konferencije, Aula der Wissenschaften, koje je početkom 18. stoljeća bilo sjedište redakcije najstarijih dnevnih novina u Austriji „Wiener Zeitung“.

Jedno od najzanimljivijih izlaganja prvog dana konferencije bilo je „VR is here to stay. What's next for journalism'“, koje je govorilo o virtualnoj realnosti kao alatu koji omogućava da se publiku zaintrigira, uključi i stavi u središte medijske priče.

Orangutanica Nonja otkrila spinner

Veliku pozornost privukla je i tema „Mixes reality, machine learning and AI for journalists“. Tvrtka Microsoft i digitalna agencija Exozet pri tom su dale pregled novih tehnologija koje medijima omogućavaju pronalazak sadržaja uz pomoć robotiziranih sustava i kognitivnih servisa.

 | Author: PR Foto: PR

Drugi dan GEN Summita 2017 započeo je izlaganjem na temu „The Washington Post in Trump's America and a digital world“, a nastavio zanimljivim raspravama na temu 5G mobilne tehnologije i prilagodbe novinskih redakcija potrebama ere pametnih telefona.

U popodnevnim satima publici se predstavio i glavni urednih BuzzFeeda Ben Smith te je bilo riječi i o tome kako regionalne novinske kuće mogu preživjeti mobilno doba.

"Ilica je nekad bila živa ulica, a danas u njoj kao da više ne postoji život"

Dodjela Data Journalism Awards

Iste su večeri u bečkom Hofburgu dodijeljene nagrade Data Journalism Awards u 12 kategorija, a odabir između 470 prispjelih projekata nije bio nimalo lak. Nagrađene su najbolje priče, istraživanja, projekti i aplikacije nastale kao rezultat inovativnog data novinarstva.

 | Author: PR Foto: PR

Među pobjednicima našla se i srbijanska Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK. KRIK-ova baza imovine političara proglašena je najboljom novinarskom bazom sastavljenom od javno dostupnih podatka.

Posljednji dan konferencije prošao je pak u znaku rasprava i predavanja vezanih uz preživljavanje podatkovnog novinarstva u vrijeme objave sve većeg broja neistinitih priča te balansiranje između istine, popularnosti i privlačenja publike.

Samu konferenciju, zaključio je Bertrand Pecquerie, direktor Global Editors Networka, objavivši datum idućeg GEN Summit-a koji će se održati od 31. svibnja do 2. lipnja 2018. u glavnom portugalskom gradu Lisabonu.

O ravnoteži 5 elemenata unutar nas ovisi koliko smo sretni i zadovoljni

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.