Eko Eko dom 23. rujna 2016.

Izbjegni štetne spojeve u pastama za zube i uz ovaj recept napravi svoju

Foto: Bohoho
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Već nekoliko zadnjih godina spominju se razna neovisna istraživanja koja su pokazala da se u konvencionalnim pastama za zube mogu naći sastojci koji su potencijalni otrovi te mogu ući u krv pa se jednostavno proširiti tijelom. Pročitaj koji su to sastojci i kako napraviti domaću pastu za zube.

Natrijev lauril sulfat

Jedan od navodno opasnijih sastojaka gotovo svih zubnih pasti, ali i šampona, gelova za tuširanje, losiona i krema, je natrijev lauril sulfat (SLS, to jest engl. sodium lauryl sulfate), kojem je svrha stvaranje pjene.  Osim što iritira kožu i sluznicu, brzo se upija i taloži u organizmu, osobito u tkivu srca, jetre, pluća i mozga. Tvrdi se da svojim štetnim svojstvima može izazvati promjene na DNK.

Triklosan

Sljedeći najčešće spominjani štetni aditiv u pastama za zube i vodicama za ispiranje usta je spoj triklosan, koji je zbog svog antibakterijskog djelovanja također važan sastojak antimikrobnih sapuna, dezodoransa i sredstava za dezinfekciju i čišćenje. Između ostalog, ometa aktivnost spolnih hormona i navodno može izazvati kancerozne promjene u stanicama.

Flour

Proizvođači pasti za zube rado ističu sadržaj fluora jer postoji uvjerenje da on jača zubnu caklinu i sprječava nastanak karijesa. Neka novija istraživanja međutim opovrgavaju ovo staro uvjerenje i tvrde čak da fluor izaziva teška oštećenja zubi, kostiju i središnjeg živčanog sustava. Prema nekim izvorima, ovaj vrlo otrovan spoj kod djece može omesti biološki razvoj, a dovodi se u vezu i sa smanjenim kvocijentom inteligencije.

Otkrivamo od koje hrane i pića tvoji zubi žute i što učiniti

Stoga ti donosimo recept za domaću pastu za zube koju priprema naša čitateljica Sendy Osmičević, a možete je pratiti na blogu Bohoho.

 | Author: Bohoho Foto: Bohoho

Potrebni sastojci

  • 3 žlice gline
  • 2 žlice biljnog glicerina
  • 1 žlica ulja (preporučam kokosovo ulje)
  • 1 žlice obične vode
  • 1/2 male žlice soli
  • 1/2 male žlice sode bikarbone
  • 5 kapi eteričnog ulja paprene metvice
  • 3 kapi eteričnog ulja gorke naranče

5 razloga za korištenje kokosova ulja u kuhinji i kupaonici

Način pripreme i zašto baš ovi sastojci?

Sve sastojke dobro promiješaj u gustu pastu i spremi u malu staklenku ili plastičnu kutijicu. Ovim receptom dobiješ 100 ml paste za zube. Glavni sastojak je zelena glina jer ona učvršćuje zubnu caklinu i pomaže pri uklanjanju zubnog plaka. To su fino sitne čestice tako da ne djeluju abrazivno na caklinu. Možeš koristi i bijelu glinu, ali zelena izvlači toksine iz tijela, a i jeftinija je. Morska sol je bogata prirodnim mineralima koji pogoduju zubnom mesu, također ima i snagu čišćenja, ubija bakterije, djeluje protuupalno i protiv karijesa.

Soda bikarbona čisti, dezinficira zube i zubno meso, te uklanja mrlje sa zuba i nježno ih izbjeljuje. Kao i kod čišćenja kože, ulje je bitan sastojak i u čišćenju zubi. Kokosovo ulje je naročito ugodnog okusa, a ni njegovo antibakterijsko djelovanje nije na odmet. Ima višestruki učinak jer čisti, dezinficira, osvježava dah, jača zube i desni, sprječava karijes i kamenac. U pastu se stavlja par kapi eteričnog ulja jer imaju fini okus, a pružaju osjećaj svježine. Ova pasta za zube dobra je za djecu i osobe s osjeljivim desnima.

4 prirodna rješenja za bolne zube i desni

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.