Eko 02. veljače 2017.

Kako nam močvare mogu pomoći u zaštiti od poplava?

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U povodu Svjetskog dana močvarnih staništa, koji se obilježava 2. veljače, Zoološki vrt grada Zagreba tradicionalno se pridružuje njegovu obilježavanju. Organiziran je edukativni program u kojem građani mogu sudjelovati ove subote i nedjelje između 11 i 15 sati.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana močvarnih staništa je „Uloga močvara u obrani od ekstremnih vremenskih uvjeta“. Među tim su ekstremnim uvjetima poplave, suše, tsunamiji i uragani.

U Zoološkom vrtu naglasak će biti stavljen na važnost močvara u zaštiti naselja od poplava te njihovoj ulozi u sprječavanju klimatskih promjena.

2016. je najtoplija godina do sad!

Posebno zanimljiva priča bit će ona o Parku prirode Lonjsko polje, poplavnim površinama kraj Save koje su bogate rijetkim biljnim i životinjskim vrstama. Posjetitelji Zoološkog vrta moći će uživati u fotografijama tamošnjih životinja te doznati kako se prilagođavaju niskim temperaturama, snijegu i ledu.

 | Author: PR Foto: PR

Veliki zaljubljenici u Lonjsko polje su ornitolozi, a nadahnuti tamošnjim pticama edukatori Vrta posjetitelje će podučavati izradi hranilica za ptice.

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se na dan kad je 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana tzv. Ramsarska konvencija, ugovor koji zemljama potpisnicama daje okvir za djelovanje te međunarodnu suradnju u zaštiti i odgovornom korištenju močvara. Pritom je stvoren popis močvara od međunarodne važnosti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.