Eko 25. travnja 2017.

Održan četvrti Okolišni filmski festival E?!, najuspješniji do sad

Foto: Zelena akcija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovog vikenda je u kinu Tuškanac održan četvrti po redu Okolišni filmski festival E?!, u organizaciji aktivističke grupe Zelene akcije. Posjetitelji su mogli uživati u brojnim zanimljivim projekcijama, panelima i raspravama, a organizatori se već vesele jubilarnom, petom, festivalu koji nas čeka iduće godine.

Kako je protekao festival, koliko su njime zadovoljni i što očekuju od idućeg izdanja, za nas je komentirao član Zelene akcije, Sven Janovski:

"Jako smo zadovoljni odazivom ovaj vikend na festivalu! Atmosfera je stvarno bila odlična i interes posjetitelja je bio zaista velik. Variralo je, naravno, ovisno o danu i dobu dana, ali je stalno bila dobra posjećenost. Ne mogu još reći točne brojke jer moramo pregledati potpisne liste, no naš je dojam da nam je ovo najuspješniji festival do sad. Od programa, do sudjelovanja publike, zapravo smo jako zadovoljni rezultatom. I nemali dio doprinosa tom uspjehu je bila odlična podrška ljudi iz Kina Tuškanac. Stvarno nam je bilo odlično s njima raditi. Time smo još više motivirani pomoći da nas to kino tu čeka i iduće godine, a i godinama poslije. Naravno, sve koji uživaju u našem festivalu i žele da se takvi festivali, mali i veliki, i dalje mogu organizirati u Zagrebu, potičemo da podrže borbu nezavisnih kina za opstanak! Iduće godine nas čeka prvi jubilej, peta godišnjica, tako da smo već pri planiranju ovog festivala govorili da za iduću godinu trebamo spremiti poseban program, iako nemamo ambicije da opseg festivala raste te da se približimo razini velikih festivala. No, sigurno će biti nešto posebno na programu. Ovogodišnji festival nam je opet bio vjetar u leđa."

 | Author: Zelena akcija Foto: Zelena akcija

Među brojnim sadržajima, pažnju naše redakcije posebno je privukla veganska večera od reciklirane hrane, koju je u sklopu festivala organizirao kolektiv Hrana, a ne oružje.

9 najtoksičnijih sastojaka u sredstvima za čišćenje doma

Hrana, a ne oružje je aktivistički, volonterski kolektiv koji se bavi nenasilnim i direktnim akcijama. Aktivisti/ce prikupljaju zdravu odbačenu hranu na tržnicama, u trgovinama ili skladištima. Hranu potom recikliraju i pripremaju ukusne tople veganske obroke koje potom besplatno dijele na javnim površinama grada svima koji tu hranu žele jesti.

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Prema istraživanjima, svake se godine u svijetu baci oko 1,3 milijarde tona hrane samo u industrijskoj proizvodnji. Kolektiv Hrana, a ne oružje svojim akcijama želi ukazati upravo na činjenicu da problem gladi u društvu leži u nepravilnoj raspodjeli hrane i resursa, a ne u realnoj nestašici.

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Kako je izgledala njihova večera i što je o svemu rekla članica kolektiva Zorana Unković, pogledaj u videu.

Počinje novi godišnji masakr beba tuljana

Razmišljaj zeleno, štedi papir, čuvaj šume. Molim te nemoj printati ovaj članak. Hvala!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.