Eko 10. siječnja 2017.

Zima u Sloveniji: Obišli smo četiri skijališta!

Foto: Nika Borovac
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Skupina novinara iz Hrvatske nekoliko dana prije Božića obišla je četiri skijališta u susjednoj Sloveniji: Krvavec, Vogel, Pokljuku i Cerkno. Iako tada još nije bilo snijega sva skijališta su bila pokrivena umijetnim snijegom, a hoteli i restorani u punom stanju pripravnosti.

Zimska sezona u Sloveniji počinje u prosincu i traje približno do travnja. Skijaški centri zajedno imaju više od 300 km skijaških staza i 280 km staza za skijaško trčanje. Osim za ljubitelje skijanja Slovenija je idealna destinacija i za one koji ne skijaju, ali žele uživati u zimskim radostima pa tako s krpljama mogu hodati po dubokom snijegu, sanjkati se na osvijetljenim noćnim stazama, okušati se u vožnji nemotornog skijaškog bicikla (snowbiking), probati skijaško trčanje, uživati u raznolikoj i bogatoj gastro ponudi te u brojnim wellness centrima.

Ljubljana - Krvavec

Prva destinacija na kojoj smo se zaustavili na putu iz Zagreba bila je Ljubljana. U Ljubljani smo doručkovali u Monstera Bistrou, gdje nam je chef Bine Volčić priredio ukusan doručak koji nam je dao energiju za prve skijaške izazove u koje smo se upustili na Krvavcu udaljenom 25 km od Ljubljane.

 | Author: Nika Borovac Foto: Nika Borovac

Skijaški centar Krvavec je na nadmorskoj visini od  1450 m do 1971 m, i ima 30 km odlično uređenih skijaških staza. Staze su dinamične, po težini raznolike, primjerene za rekreativne i profesionalne skijaše, ali i za skijaše početnike. Od dodatne ponude skijalište ima u ponudi: školu skijanja (alpsko skijanje, carving, telemark, snowboarding), iznajmljivanje i servis skijaške opreme, snježni park, poligon za početnike, dječju stazu i vrtuljak, poligon za natjecanja, stazu s elektronskim mjerenjem vremena, noćno sanjkanje, snowbiking, sauna u Hotelu Krvavec, restorani i besplatno parkiralište.

 | Author: Nika Borovac Foto: Nika Borovac

Bled

Nakon što smo se na Krvavcu okušali u skijanju i snowbikingu (idealno za one koji ne skijaju) zaputili smo se na Bled. Na Bledu smo bili smješteni u hotelu Park koji je dio grupe Sava Hotela Bled iz kojeg smo imali predivan pogled na promenadu, stari grad i klizalište. Osim hotela Park, posjetili smo i hotel Golf te Grand hotel Toplice. Svaki od navedenih hotela ima neku svoju posebnu priču, koja se odnosi na gastronomiju te na wellness usluge, a iz svakog od hotela pruža se nezaboravan pogled na snoviti Bled. Posjetili smo i površinom maleni, ali jedini slovenski otok. Na otoku u Bledskom jezeru je crkva Marijina Uznesenja. Motiv spomenute crkve na otočiću usred jezera najprepoznatljiviji je simbol Bleda. Prema legendi na mjestu crkve je davno stajao poganski hram posvećen slavenskoj božici plodnosti - Živi. Sada je u crkvi Marijina Uznesenja posebna atrakcija "Zvono želja". Na otočiću tvrde da ako povučeš zvono i pri tom zamisliš želju da će ti se ona i ostvariti. Svi smo to i učinili, tako da ćemo moći svjedočiti je li to legenda ili istina.

 | Author: Nika Borovac Foto: Nika Borovac

Vogel

Iz Bleda smo se zaputili prema obližnjem Bohinju, i skijalištu Vogel smještenom u nacionalnom parku Triglav i iznad jezera Bohinj. Do Vogela se dolazi stajaćom gondolom koja kreće iz mjesta Ukanc. Gondola je brza i kapaciteta  do 80 ljudi, a za nekoliko minuta prebacuje skijaše na nadmorsku visinu od 1.535 m n/m gdje i počinje skijalište. Odmah pri izlasku iz gondole nalazi se hotel, restoran, caffe bar, ali i ski rent, servis i depo te škola skijanja. Vogel je atraktivan i i zbog turno skijanja i skijanja neuređenim stazama po dubokom snijegu te za slobodnu vožnju (freeride). Osim navedenog te uživanja u prekrasnom krajoliku Vogel je osobito atraktivan i za one koji ne vole velike gužve na skijalištima. Od Zagreba je udaljen 220 km, a od Rijeke oko 180 km. Nakon skijanja na Vogelu smjestili smo se u šarmantni hotel Kristal u Bohinju, koji osim wellness centra ima i vrlo ugodan i toplo uređen restoran s kaminom te vlastitu čokolateriju. Ako ikad posjetite hotel Kristal svakako probajte njihovu tortu od lješnjaka.

 | Author: Nika Borovac Foto: Nika Borovac

Pokljuka

Skijaško područje Pokljuka nalazi se na visoravni u Triglavskom nacionalnom parku i prostire se na nadmorskoj visini 1200 m - 1500 m. Skijalište Pokljuka je možda najbolji izbor za neskijaše i obitelji s malom djecom. Tamo smo najviše uživali u skijaškom trčanju i hodanju na krpljama kroz fantastičan krajolik. Naime, sve staze na Pokljuki vode kroz crnogoričnu šumu, tako da Pokljuka nudi istinski užitak boravka na planini i za one koji nisu isključivo fokusirani na skijanje. Ljubitelji sanjkanja mogu uživati na uređenom sanjkalištu, a udaljenost od Zagreba je 216 km.

 | Author: Kristina Gaćarić Foto: Kristina Gaćarić

Cerkno

Nakon što smo na Pokljuki iskušali skijaško trčanje i hodanje u krpljama zaputili smo se u Cerkno, gdje smo i prespavali u istoimenom hotelu. U hotelu Cerkno nalazi se i kupalište s termalnom vodom. Nakon doručka krenuli smo na skijanje u Skijaški centar Cerkno. Od Ljubljane je udaljen 50 km, a prostire se na padinama Crnog vrha od 900 - 1300 m.n.v. Cerkno ima jedan od modernijih sustava žičara među slovenskim skijalištima. Na 18 km skijaških staza te 5 km staza za skijaško trčanje su dvije šesterosedežnice, dvije četverosedežnice, dvosedežnica te dvije vučnice (sidro i tanjur). Za djecu postoji i pokretna traka.

 | Author: Nika Borovac Foto: Nika Borovac

Žičare su vrlo brze, čak do 15 km/h, a za slučaj hladnog i vjetrovitog vremena neke imaju mogućnost natkrivanja. Stotinjak topova garantiraju siguran snijeg, čak i za vrlo toplog vremena. Skijalište je odlično za početnike i osobe s malom djecom. Osim individualnih, na raspolaganju su i grupni tečajevi te vikend-paketi i najam opreme. Ugodno iznenađenje i šećer na kraju bio je ručak u hotelu i restoranu Alpska Perla, smještenom na skijalištu gdje je kuhar pripravio ručak kojeg se ne bi postidjeli ni razvikaniji restorani u Ljubljani i Zagrebu. U standardnoj gastro ponudi Alpske Perle je i ponuda za one sklone tradicionalnim zimskim jelima.

 | Author: Kristina Gaćarić Foto: Kristina Gaćarić

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.