Green i bio
111 prikaza

Pljeskavica od šparoga

Sparoga2
Jesi li znao da šparoga liječi zubobolju i visoki tlak, a pomaže i kod reguliranja tjelesne težine? Pogledaj treću epizodu 'Šumskog kuhara' i nauči kako ubrati i pripremiti šparoge, a donosimo ti poseban recept za šumski specijalitet - pljeskavicu od šparoga

Naš instruktor za preživljavanje u prirodi Anton Rudan posjetio je otok Krk i krenuo u potragu za šparogama.

'Ljudi su danas izgubili instinkt za prepoznavanje divljih jestivih biljaka. Ipak, biljka koja je već 5000 godina na jelovnicima i nije zaboravljena je definitivno šparoga', objašnjava Anton.

'Šparoga je biljka iz porodnice ljiljana, njezina upotreba je bila poznata i starim Egipćanima koji su je toliko cijenili da su je stavljali u sarkofage faraona, a u Kini i Indiji šparoga se smatra afrodizijakom', dodaje.

Šparoga raste na livadama i proplancima , a najčešće uz more na kamenjaru.

'Donji tvrdi dijelovi šparoge nisu jestivi, jedu se samo mekaniji dijelovi', objašnjava Anton.

Šparoga liječi:

  • bubrežni kamenac
  • zubobolju
  • jetru
  • žuč
  • srčane bolesti
  • pretilost
  • visoki tlak
  • jača živce

Anton Rudan

Anton Rudan autor je knjige "Kuharica ljekovitog jestivog bilja". Suosnivač je i predsjednik grupe za umjetničku orijentaciju "Mala Scena" u kojoj radi kao redatelj i kamerman.

Bio je i urednik i voditelj radijskih emisija o zdravom životu, a prije dvije godine pokrenuo je projekt pod nazivom "Lovac na bilje" unutar kojeg snima, uređuje i vodi istoimeni dokumentarni TV serijal

Aktivno se bavi biciklizmom, planinarenjem i sportovima na vodi. Voditelj je projekta pod nazivom Opstanak, u kojem govori o zaštiti prirode i tehnikama preživljavanja u prirodi.

Jedan je od instruktora u prvoj hrvatskoj školi preživljavanja, redovito drži predavanja u hrvatskim planinarskim društvima, a sudjelovao je i u ekspediciji na Himalaju.

Otac je troje djece i kreator različitih ljekovitih tretmana i programa poput "Obitelj i priroda" ili "Povlačenje u prirodu".

Priprema šparogi

Šparoge imaju malu energetsku vrijednost, ali veliku nutritivnu.

Anton će nam pokazati kako pripremiti šparoge na roštilju, a recept se zove 'Pljeskavica od šparogi'.

Sastojci:

  • 500 g zobenih pahuljica
  • 500 g šparoga
  • 200 g batate
  • crvena paprika
  • mažuran
  • bosiljak
  • origano
  • sol

Ložište je uvijek važno ograditi kamenjem, kako se vatra ne bi širila dalje.

Prije pripreme šparoge se operu i pregledaju da li možda negdje ima kukaca.

'Treba je pripremati neoljuštenu jer vanjski slojevi sadrže najviše vitamina'.

Smjesa za pljeskavice se radi od sitnih zobenih pahuljica koje se namoče s malo vode i ostave se nekoliko minuta da upiju vodu, a za to vrijeme se šparoge kuhaju.

U smjesu se dodaje sol, malo crvene paprike i mješavina mažurana, bosiljka i origana i dobro se promiješa. Kako bi se izbjegao gorki okus, dodaje se i batat - slatki krumpir.

Prokuhane šparoge treba nasjeckati i dodati u smjesu. U smjesu prije oblikovanja se dodaje i ulje.

Smjesa se oblikuje pomoću polubijelog brašna i rade se kuglice koje stavljamo na roštilj sve dok ne poprime zlatno-smeđu boju.

Bilje iz šumske kuhinje, kao i još stotinjak vrsta, za tebe i tvoje zdravlje već 20 godina ubire i po svojim recepturama miješa Suban d.o.o. (Proizvodnja Strmec, Galići 8, 10434 Strmec Samoborski, 01 3335 200, 01 3324 384)

Šumskog kuhara možeš pratiti i na 24sata TV-u.

Više info na: www.lovacnabilje.com

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.