Eko Eko dom 16. ožujka 2017.

Svjetski je dan pandi - jedne od ugroženijih životinjskih vrsta

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pande - ti predivni, slatki, veliki medvjedi, kojih danas u divljini ima svega 2000, a oko 200 ih se nalazi u zarobljeništvu. Porijeklom su iz Kine, gdje se njihovo ubijanje do 1997. godine kažnjavalo smrću, a danas je kazna smanjena na 20 godina zatvora.

Najprepoznatljivija prehrambena namirnica u životu pande je bambus, iako mogu jesti i neke druge namirnice, poput meda. Ipak, bambus čini 99% njihove prehrane.

Kineski vertiklani vrtovi apsorbirat će 25 tona ugljičnog dioksida

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Odrasla panda doseže visinu između 1,2 i 1,5 metara i teži između 75 i 135 kilograma. Nije poznato koliko mogu preživjeti u divljini, ali u zatočeništvu njihov prosječni životni vijek traje 30 godina.

Vlasnici mačaka su zdraviji

Ubrajaju se među medvjede, ali za razliku od većine drugih medvjeda, pande ne spavaju zimski san. U hladnijim danima, spuštaju se na nižu nadmorsku visinu i ondje nastavljaju grickati bambus.

Što se tiče razmnožavanja, ženka donosi jedno do dvoje mladih na svijet svake 2 godine. Mladi ostaju uz majku godinu i 6 mjeseci i zatim odlaze u vlastitu životnu avanturu.

Neodoljivo slatki video: pas koji se ponaša kao roditelj

Pande su postale ambasadori svih ugroženih životinjskih vrsta, a u Kini ih se smatra nacionalnim blagom. Zbog krivolova i gubitka staništa, dakle zbog ljudskog djelovanja, populacija pandi se teško i sporo oporavlja, a ne ide im na ruku ni činjenica da su poprilično nemarni roditelji. Upravo zato, potrebna je ljudska pomoć kako bi ova divna vrsta opstala.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.