Eko Eko dom 07. travnja 2017.

Tri super ekološke inovacije koje će ti uljepšati život i uštedjeti energiju

Foto: Redakcija Zdrave Krave
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Proljetni sajmovi Zagrebačkog Velesajma u fokus stavljaju projektiranje, gradnju i rekonstrukciju objekata na energetski učinkovit i ekološki prihvatljiv način. Redakcija Zdrave Krave je posjetila proljetne sajmove Interklima i EMAT, koji su posvećeni zaštiti okoliša, komunalnoj opremi, grijanju, klimatizaciji, obradi pitkih voda i obnovljivim izvorima energije.

U bogatoj ponudi tehnoloških inovacija u ovom području, nama su za oko ipak najviše zapele 3 stvari.

Vrtuljak za kontejnere

Tvrtka Komunalac Samobor je na sajam donijela svoju ideju prikupljanja i odvajanja otpada - boks s vrtuljkom za kontejnere za prikupljanje miješanog i odvojenog komunalnog otpada.

 | Author: Redakcija Zdrave Krave Foto: Redakcija Zdrave Krave

Boks s vrtuljkom se s lakoćom može smjestiti u neposrednoj blizini svakog stambenog objekta, sprečava otuđivanje odvojenog otpada, kao i pristup životinja ili vandala istom, te smanjuje količinu komunalnog otpada koji se odvozi na udaljena odlagališta.

Beč je na prvom mjestu Smart City Index-a

Rashladni sustav za staklenike, plastenike i farme

Toplotni stres kojeg životinje doživljavaju ljeti smanjuje njihov apetite, a time i produktivnost, uz ozbiljno narušavanje zdravlja i kvalitete življenja životinja. Isto vrijedi i za biljke. Upravo zato je važno osigurati adekvatno rashlađivanje prostora u kojima borave životinje ili u kojima su zasađene biljke.

Hlađenje i ovlaživanje zraka vodenom maglom idealno je za vruće prostore, kao što su farme, staklenici i plastenici. Projektiranje ovakvih sustava je nezahtjevno, a troškovi održavanja uređaja niski. Upravo takve sisteme rashlađivanja proizvodi turska tvrtka Normis, čije je proizvode na sajmu predstavio njihov hrvatski zastupnik EMA.

Kineski vertikalni vrtovi godišnje će apsorbirati 25 tona ugljičnog dioksida

IR paneli za grijanje

 | Author: Redakcija Zdrave Krave Foto: Redakcija Zdrave Krave Budućnost grijanja je u uštedi i ugodnoj toplini, a upravo to omogućuju IR paneli za grijanje, koje je na sajmu predstavio slovenski Ekosen. Energetski su iznimno učinkoviti, s uštedom do 30% električne energije u usporedbi s klasičnim grijanjem.

Zrak je čist i svjež, a osjećaj ugodan. Nema potrebe za amortizacijom, servisom ili dodatnim održavanjem, a IR toplina je ugodna i za životinje.

Redovito očisti ovlaživač zraka ako ne želiš riskirati razvoj bakterija

Baci pogled na fotke koje smo snimili u posjetu sajmovima.

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.