Hrana Saznaj koje su zdrave zamjene za šećer 16. veljače 2017.

5 prirodnih sladila zdravijih od rafiniranog šećera

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Posljednjih godina raste popularnost prirodnih prehrambenih proizvoda. Istraživanja tržišta pokazuju da 73% kupaca preferira proizvode s jasno istaknutim terminom "prirodno". To se odnosi i na sladila, pa tako rafinirani šećer polako gubi trku s prirodnijim alternativama poput meda.

Javorov sirup

Javorov sirup se već desetljećima proizvodi na isti način: kuhanjem biljnog sok stabla javora. Sirup se zatim može sušiti, pretvoriti u prah i prodavati u obliku šećera, prenosi portal Health.com.

Javorov sirup, doduše u malim količinama, sadrži brojne vitamine, minerale i antioksidanse. Jedna žlica sirupa zadovoljava 1% dnevnih potreba za kalcijem i željezom, ali i 25% potreba za magnezijem.

Uz koje niskokalorične napitke ćeš lakše gubiti kilograme?

Pri kupnji sirupa obrati pažnju na boju. Sirup koji se dobije početkom sezone proizvodnje je svjetliji, dok onaj s kraja sezone obično ima tamniju boju. Tamniji sirupi su bogatiji mineralima i antioksidansima od svijetlih, a okus im je snažniji pa možeš koristiti manje količine.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dapače, u ako šećer u receptima zamijeniš javorovim sirupom, koristi tri četvrtine preporučene doze. Dakle, umjesto 4 žlice šećera, možeš koristiti 3 žlice javorova sirupa.

Instant čajevi sadrže do 93% šećera

Med

Med, u manjim količinama, sadrži brojne hranjive tvari i antioksidanse. Djeluje antibakterijski, antivirusno i protuupalno. Studija provedena na Sveučilištu Illinois pokazala je da najveću količinu antioksidansa možeš pronaći u heljdinu medu. Drugo istraživanje, provedeno na Sveučilištu Memphis, u svojim rezultatima je istaknulo da sportaši koji konzumiraju med imaju stabilnije razine šećera i inzulina u krvi.

Slično kao i kod javorova sirupa, med kao zamjenu za šećer možeš koristiti u manjim količinama od navedenih u receptu. Okvirno, žlicu šećera možeš zamijeniti čajnom žličicom meda. Nemoj zaboraviti prilagoditi količine ostalih tekućih sastojaka u receptu, kao i vrijeme pečenja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Datuljin šećer

Datulje su iznimno slatke i pomalo ljepljive, zbog čega ih možeš pronaći u raznim energetskim pločicama. Izvor su magnezija, bakra, kalcija, željeza, vitamina B i K i antioksidansa.

Ako običan šećer odlučiš zamijeniti datuljinim, pridržavaj se omjera koji su navedeni u receptima. Ako želiš, možeš smanjiti količinu šećera na dvije trećine navedene, ako receptu dodaš malo cimeta, đumbira ili kardamoma, koji će naglasiti slatkoću.

Šećer iz breze je novi hit u mršavljenju

Nedostatak ovog šećera je njegova slabija topljivost, zbog koje nije najbolji izbor za kavu ili smoothie. Uz to, slično kao i smeđi šećer, sklon je grušanju.

Kokosov šećer

Kokosov šećer se dobiva od biljnih sokova koje izlučuju pupoljci kokosovih palmi. Čajna žličica sadrži oko 15 kalorija, što je slično kalorijskoj vrijednosti običnog šećera.

Sadrži timijan, željezo, bakar, cink, magnezij, kalcij i brojne druge korisne sastojke. Vrijedi istaknuti da sadrži inulin - neprobavljivi ugljikohidrat koji ima probiotička svojstva.

Proizvodnja kokosovog šećera ima svojih ekoloških prednosti. Uzgoj kokosovih palmi zahtijeva minimalne količine vode i energenata, a stabla proizvode biljne sokove od 20 do 40 godina.

Konzistencija i okus kokosovog šećera je slična smeđem šećeru, pa ga mnogi koriste kao zamjenu za recepte koji uključuju smeđi šećer.

Melasa

Riječ je o gustom i tamnom sirupu koji nastaje kao nusprodukt rafiniranja šećerne repe. Čajna žličica ovog sladila zadovoljit će 6% dnevnih potreba za željezom i kalcijem, a sadrži i magnezij, bakar, vitamin B6 i selen.

Istraživanja su pokazala da sadrži više antioksidansa od bilo kojeg drugog sladila. Kao nedostatak se često navodi izrazito jak okus, koji znatno smanjuje njegovu upotrebu.

Mozak prepoznaje razliku između umjetnih šećera i sladila

Važno je napomenuti da, iako su ova sladila zdravija od rafiniranog šećera, i dalje govorimo o dodanom šećeru. Zato ih trebaš konzumirati u granicama preporučenog dnevnog unosa šećera.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.