Hrana Hrana kao lijek 21. srpnja 2016.

6 energetskih 'dopinga' koji brišu umor, a bez štetnih sastojaka

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si često umorna i bezvoljna uključi namirnice koje ti predlažemo u prehranu i promatraj kako postaješ opuštenija osoba manje sklona kritiziranju sebe i drugih.

  • Brokula - bogata je hranjivim tvarim, prije svega vitaminom C, koji povećava apsorpciju željeza u organizmu i umanjuje osjećaj slabosti. Vitamin C potiče lučenje adrenalina, što omogućava održavanje razine energije u stresnim situacijama.
  • Integralna riža - ova žitarica je kompleksni ugljikohidrat bogat biljnim vlaknima, manganom, aminokiselinamai magnezijem (važan element za brojne stanične funkcije, uključujući proizvodnju energije).
  • Naranče - ovo voće, poznato po visokoj koncentraciji vitamina C, omogućava proizvodnju karnitina - molekula koje pomažu organizmu da sagorijeva masnoće za energiju.
  • Zobene pahuljice - u osnovi kompleksni ugljikohidrati, zobene pahuljice sadrže i topiva biljna vlakna i nezasićene masnoće, što organizmu osigurava dosta energije.
  • Zeleni čaj - mala količina kofeina i tanina stvara osjećaj opuštenosti i poboljšava raspoloženje i kognitivne sposobnosti. Osim toga, zeleni čaj stimulira metabolizam, što ubrzava proces mršavljenja.
  • Jaja - osim visokog sadržaja bjelančevina i holina, koji su od vitalnog značaja za funkcije mozga (naročito memoriju), jaja sadrže tirozin - aminokiselinu koja omogućava proizvodnju norepinefrina i dopamina, dva hormona koja poboljšavaju mentalne funkcije i održavaju energiju.
     

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.