Hrana
1102 prikaza

Brzi i aromatični džem od šljiva

Džem
1/3
Spremi šljive za zimu! Donosimo ti dva recepta za prirodni džem od šljiva koje možeš pripremiti lako i brzo pa poslije uživati u zdravim slasticama. Saznaj koje je voće već samo po sebi toliko slatko da mu ni ne trebaš dodavati šećer te koji su najbolji prirodni zaslađivači za slatku zimnicu

Džemovi i marmelade dobiveni pečenjem ili ukuhavanjem slađeg voća kao što su jabuke, kruške i šljive, dovoljno su slatki i bez dodavanja bilo kakvog zaslađivača. Međutim zaslađivač je nužno dodati u u slatku zimnicu kada se ona radi od bobičastog voća te drugog koje je kiselije.

Ako odabereš neki zaslađivač od žitarica - rižin, kukuruzni ili ječmeni slad, imat ćeš zimnicu koja će jako dobro podržavati metabolizam gušterače te održavati stabilnost imunog sustava u cjelini.

Repertoaru eko zaslađivača u posljednje vrijeme pridružio se agavin sirup. Izborio se za posebno mjesto u spravljanju zimnice jer se prilagođava svim slatkim kombinacijama, a ima fini slatki okus. Kao i ostali spomenuti prirodni zaslađivači ima niski glikemijski indeks i održava stabilnu razinu šećera u krvi, što je važno općenito za održavanje zdravlja.

Brzi džem od šljiva ili kupina

Sastojci:

  • 1 kg šljiva (narezanih na komadiće) ili kupina
  • 3 prstohvata soli
  • 1 dcl vode
  • 1 - 1 ½ dcl agavinog sirupa (ovisi o kiselosti voća) 
  • 4 žlice agar agara (prirodne zamjene za želatinu)

Priprema:

Oprane i očišćene šljive (ili kupine) staviti kuhati s malo vode, agavinog sirupa, soli i agar agara. Kuhati 10 minuta. Staviti u staklenku, čekati da se ohladi, potom zatvoriti.


Aromatični džem od šljiva

Sastojci:

  • 1 kg šljiva
  • 3 prstohvata soli 
  • ¼ žličice pimenta

Priprema:

Oprane i očišćene šljive staviti u protvan. Posoliti i začini ih s pimentom. Peći u pećnici sat do sat i pol pokriveno s alu folijom (potrebno da zrak cirkulira) na 200’C (potrebno da tekućina ispari). Staviti u steriliziranu staklenku, zatvoriti je te je vratiti u ugašenu toplu pećnicu.

Potraži nove ideje za zimnicu

Više informacija o pripremi prirodne zimnice možeš dobiti na radionici "Zimnica na eko način" u Makronovi 21. rujna od 17 do 20:30 sati. Tu ćeš dobiti mnoge nove ideje te naučiti kako koristiti prirodne konzervanse i zamjene za želatinu, zašto sterilizirati i pasterizirati zimnicu, gdje i kako je poslije čuvati i ostalo.

Vidjet ćeš kako se priprema turšija, ajvar, gljive u ulju, konzervirana kinpira s mrkvom i čičkom i miješana marmelada, a isprobat ćeš i jela u kojima je zimnica jedan od sastojaka.

Više info: www.makronova.com

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.