Hrana Hrana kao lijek 03. prosinca 2022.

Bučine sjemenke smanjuju rizik od infekcija, a lanene su odlične za probavu

bučine sjemenke
Foto: Pexels Bučine sjemenke
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bučine sjemenke sadrže visoku udio cinka, koji smanjuje rizik od virusnih infekcija, poput prehlade i gripe te poboljšava zdravlje prostate, a korisne su i za zdravlje kože, jajnika te rast kose, ističe nutricionistica Mirna Trumbetaš. Zato mogu biti odlična zamjena za grickalice, na primjer.

  • Prednosti: Lanene sjemenke ponašaju se poput estrogena u tijelu i zaustavljaju rast karcinoma povezanih s hormonima. Također, mogu olakšati simptome PMS-a te post-menopauzu jer pogodno djeluju na hormonalnu ravnotežu općenito. No, važno ih je držati u hladnjaku jer lako oksidiraju.
  • Primjena:Trebalo bi ih kupovati cijele pa samljeti netom prije obroka, kako bi se sačuvala njihova vrijednost. One su odličan izvor omega-3 masnih kiselina, a zbog visokog udjela vlakana potiču i probavu, pa bi ih svi oni koji pate od zatvora obavezno trebali uvrstiti u prehranu, ističe naša sugovornica.
  • Prijedlog: Žličica lanenih sjemenki u jogurtu ujutro ili svaku večer, na primjer, kroz nekoliko mjeseci može pomoći i kod najtvrdokornijih problema s probavom, te pridonijeti zdravom metabolizmu, pa i mršavljenju. Lanene sjemenke prirodni su regulator razine kolesterola u krvi, pa dobro djeluju i na kardiovaskularno zdravlje. Kao i mnoge druge sjemenke i lanene možeš koristiti u zobenoj kaši s voćem za doručak ili u voćnom smoothieju, a brašno od lanenih sjemenki odlična je zamjena za dio pšeničnog brašna kod pripreme kolača ili palačinki, na primjer. Pogodno je i za osobe koje imaju problema s tolerancijom glutena, jer ne sadrže gluten. Ulje od lanenih sjemenki može se koristiti kao začin za salate, njime možeš začiniti kuhanu rižu, te začiniti povrće kuhano na pari. No, nije pogodno za kuhanje ili prženje.

Protokol za liječenje raka pomoću lanenog ulja

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Bučine sjemenke za zdrave bubrege

  • Prednosti: Sadrže mangan, fosfor, bakar, željezo, magnezij, cink, vitamin K i vitamine B-kompleksa te proteine. Djeluju kao antioksidans te imaju antimikrobno djelovanje, što je korisno za zdravlje crijeva. Potiču zdravlje prostate, bubrega i pomažu regulaciji proizvodnje inzulina.
  • Primjena: Mogu se koristiti u kašama u kombinaciji sa suhim voćem i orašastim plodovima za doručak, kao dodatak jogurtu, u pečeni krumpir te kod pečenja raznih vrsta peciva, keksa, slatkih i slanih pogačica i slično. Kad tlo, sjemenke bundeve Sjemenkama bundeve ukrasite guste juhe i salate.
  • Prijedlog: Sameljite ih i dodajte u vegetarijanski burger, ili uvaljajte u taj prah perad ili drugu vrstu mesa prije prženja.

Teks je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.