Hrana Hrana kao lijek 17. srpnja 2016.

Cikla čuva srce, a pomaže i kod mršavljenja!

Cikla630X420_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Cikla je bogata nitratima koji šire krvne žile, jačaju cirkulaciju i bolje provode kisik u organizmu te snižavaju tlak i štite srce. Zbog željeza koje sadrži pomaže anemičnima. Cikla je svesezonska namirnica, a to znači da dozrijeva i ljeti i zimi. U ove vruće ljetne dane osvježit će te njezin visokovrijedni sok.

A kao bogata riznica vrijednih nutrijenata, neprobavljivih vlakana i fitokemikalija, 100 g svježe cikle sadrži tek 36 kcal, a to je čini niskokaloričnom i lako probavljivom namirnicom bogatom vrijednim nutrijentima. 

Sok od cikle čisti krv

"Posebno je bogata mineralima: kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, manganom, željezom, bakrom, selenom, jodom i kobaltom. Sadrži i antioksidanse i vitamine B skupine, među kojima se najviše ističe folna kiselina te vitamin C, a svi ovi mikronutrijenti smanjuju rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, upala i karcinoma. Sok od cikle posebno je dobar za čišćenje organizma od štetnih toksina jer stimulira rad jetre i žuči", objašnjava nam nutricionistica Nataša Šoštarić iz Definicije hrane. 
 
Nitrati koje sadrži cikla snižavaju krvni tlak i smanjuju rizik od bolesti srca i bubrega te srčanog udara, a što ih je više u organizmu, to je tlak niži. U slučaju hipertenzije dovoljno je piti jednu do dvije šalice soka od cikle na dan koji ćeš pripraviti tako da ciklu naribaš, zasladiš po želji medom te ostaviš nekoliko sati, a zatim procijediš (ili jednostavno staviš u multipraktik i procijediš). Redovitim pijenjem soka od cikle ne samo da je krvni tlak niži, nego “pada” i puls u mirovanju, a to je posebno važna informacija za starije i one koji imaju kardiovaskularnih, metaboličkih i respiratornih problema. 
 

Izuzetno koristan za osobe starije životne dobi

Nitrati iz soka također povećavaju cirkulaciju, naročito do mozga. Snimke mozga potvrdile su kako se povećava dotok krvi i kisika u dio mozga koji se povezuje s pamćenjem i demencijom. Upravo se zbog toga sok preporučuje ljudima starije životne dobi. Britanski pak znanstvenici tvrde da sok od cikle povećava izdržljivost kod vježbanja i povećanih tjelesnih napora zbog nitrata – spojeva dušika koji smanjuju potrošnju kisika prilikom napora - šireći krvne žile i smanjujući potrebu mišića za kisikom tijekom tjelovježbe što uvelike povećava izdržljivost. "Anemičnim i slabokrvnim osobama pomoći mogu kućni pripravci od cikle i repe koji se mogu kombinirati sa sokovima citrusnog voća koji će soku poboljšati okus i pospješiti apsorpciju željeza zbog visokog udjela vitamina C - govori nutricionistica Nataša Šoštarić.
 

Pomaže i kod mršavljenja

A kako još nije kasno da isklešeš liniju za plažu, u tome ti može pomoći i ova visokovrijedna namirnica. Cikla je nezaobilazna kod detoksikacije cijelog organizma jer potiče rad jetre, a preporučuje se i za normalizaciju probave zato što obiluje prehrambenim vlaknima, pa će gubljenje masnoća biti ubrzano. "Ključan sastojak je betain koji sadrži nekuhana cikla. Osim što regulira izlučivanje žuči, nekoliko provedenih studija pripisalo je betainu zaštitni učinak na jetru, posebno u vidu smanjenog nakupljanja masti u jetri koje, između ostalog, nastupa kao posljedica nedostatnog unosa proteina", objašnjava Šoštarić.
 
Potrebno je voditi računa i o načinu kuhanja cikle. Ustanovljeno je da tijekom duljeg izlaganja visokim temperaturama dolazi do raspada antioksidativnih komponenti, nosioca pigmenta, tako da je optimalna priprema za očuvanje što više nutritivnih svojstava parenje cikle do 15 minuta ili pečenje do sat vremena u pećnici. Nakon konzumacije cikle stolica ili urin mogu se obojiti ružičasto. Kad se pigment betanin u probavnom sustavu ne razgradi u potpunosti, nije u mogućnosti apsorbirati se u tankom crijevu, pa izlazi iz organizma putem stolice u obliku ružičaste boje.
 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.