Hrana Analizirali smo 20. siječnja 2017.

Crna čokolada ipak nije manje kalorična!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uživanje u crnoj čokoladi umjesto u punomasnoj mliječnoj čokoladi možda djeluje kao dobar kompromis kada želiš pojesti nešto slatko, a na dijeti si. Ipak, njemačka nutricionistica Helga Strube upozorava kako to baš i nije najbolji izbor.

Veći udio kakaa znači da crna čokolada ima više kakao masti nego klasična mliječna čokolada iako joj se dodaje manje šećera. Kakao mast koju sadrži kakao, gram za gram, sadrži više energije nego šećer, to znači da je razlika u količini kalorija između crne čokolade i mliječne zapravo minimalna.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Crna čokolada je ipak zdraviji izbor

Dok su pretpostavke o mršavljenju pogrešne, crna čokolada je i dalje zdraviji izbor za one kojima je pravilna prehrana prioritet. Flavonoidi, u velikoj količni, sastavni su dio crne čokolade koja se nalazi u voću i povrću.

Red crne čokolade blagotvoran je za krvne žile i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, pokazala su mnoga znanstvena istraživanja. Međutim, konzumacija bilo kakve čokolade u velikim količinama nezdrava je i deblja, upozoravaju nutricionisti.

Crna čokolada može produljiti osjećaj sitosti

Crna čokolada baš kao i avokado može spriječiti napadaje gladi i produljiti osjećaj sitosti. Istraživanja pokazuju da je najkorisnije pojesti dvije kockice čokolade oko dva sata prije glavnog obroka. Tako neće doći do prejedanja.

Bravo majstore: Muškarac proizveo čokoladu protiv menstrualnih bolova!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.