Hrana 31. siječnja 2017.

Donosimo odgovor na pitanje zašto se nakon jela osjećaš umorno

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon obilnog obroka organizam se priprema za probavne procese. Sva njegova energija usmjerena je na razgradnju hrane i asimilaciju korisnih sastojaka.

Diže se razina šećera u krvi, izlučuje se inzulin, a zajedno s njim i dva hormona - serotonin i melatonin, koji utječu na pojavu pospanosti. Hrana koja se brzo razgrađuje, poput bijelog kruha, riže, krumpira, slastica, masne hrane dat će ti nagli priljev energije, a zatim će vas uspavati. Namirnice s niskim glikemijskim indeksom, poput ribe, peradi, cjelovitih žitarica, spadaju u hranu koja se sporije razgrađuje i koja ti pruža konstantni priljev energije.

Zaboravi na kavu, napravi ukusan i zdrav energetski napitak!

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dvostruki učinak kofeina

Zanimljivo je da kofein može imati dvostruki učinak. Pretjerivanje s količinama kave i energetskim napicima može te nakratko razbuditi, ali na duge staze, odnosno tijekom dana učiniti pospanijim, ali i uzrokovati probleme sa zdravljem.

Kako se nakon jela ne bi osjećala umornom i pospanom, važno je ravnomjerno rasporediti glavne obroke i međuobroke, koristiti namirnice s niskim glikemijskim indeksom i izbjegavati prejedanje. Ako i unatoč tome osjećaš manjak energije, treba provjeriti razinu željeza i šećera u krvi, rad štitnjače, te provjeriti imaš li možda celijakiju ili intoleranciju na pojedine vrste namirnica.

5 stvari koje nikako ne bi smjela konzumirati dok si bolesna

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.