Hrana Hrana kao lijek
2265 prikaza

Mislite da je kava nezdrava? Razmislite opet!

Shutterstock
U Hrvatskoj je nezamislivo započeti dan bez kave. Bilo da pijete macchiato, espresso ili bijelu kavu, dokazano je da 3000 godina star napitak popravlja raspoloženje i jača zdravlje, ali i umjerenost je bitna

Hrvati godišnje popiju oko 22 500 tona kave. U istraživanju tvrtke Pressat otkriveno je kako 85% ljudi popije minimalno tri šalice kave na dan, a više od 70% smatra kako na poslu ne bi mogli normalno funkcionirati bez omiljenog crnog napitka. Osim povećanja koncentracije ovaj topli napitak smanjuje rizik od dijabetesa, Parkinsonove bolesti, ali i nekih vrsta raka. Preporučena dnevna doza je do 400 mg. Šalica espressa ili turske kave sadrži oko 100 mg, dok instant kava i slični pripravci sadrže upola manje kofeina. 

 | Author: Shutterstock Shutterstock

Kognitivna sposobnost

Bez jutarnje šalice kave većini ljudi nezamisliv je početak dana. Uz prvi gutljaj započinje kemijska čarolija te uz raspoloženje raste i koncentracija, a mozak počinje brže i bistrije raditi. Neodoljivi crni napitak ubrzava proces obrade informacija u mozgu. Stoga, ako ste bezvoljni, dekoncentrirani ili pomalo depresivni, kava je najzdravija 'dizalica'. Ako ste u raljama opakog ispita, kava će riješiti i taj problem jer kofein veže moždane receptore te time jača pamćenje.

Antioksidativna moć

Parkinsonova bolest, dijabetes tip 2, ciroza jetre, rak prostate - samo su neke od bolesti koje napadaju zdravlje. Snažna antioksidativna moć kave štiti stanice, DNK i bjelančevine od oštećenja koje izaziva oksidativni stres. Ljudi koji piju kavu imaju 25-50% manje šanse za obolijevanje od degenerativnih bolesti te se za čak 80% smanjuje mogućnost razvitka Parkinsonove bolesti. Tijelo može upiti više antioksidansa iz kave nego iz voća i povrća. Naime, profesor Vinson sa Sveučilišta Scranton proveo je istraživanje o antioksidansima te rezultate predstavio na sastanku Američkog društva kemičara u Washingtonu.

Protiv bolesti jetre

Prema talijanskim znanstvenicima otkriveno je kako redovno konzumiranje kave za čak 40% smanjuje rizik od pojave raka jetre. Ovaj najveći unutarnji organ u tijelu pogađa i rijetka autoimuna bolest poznatija pod nazivom primarni sklerozni kolangitis (PSC) čija se pojava također može spriječiti ispijanjem kave. Objavljena studija Kaiser programa u Kaliforniji pokazala je kako kava smanjuje učestalost ciroze kod alkoholičara za čak 22%. Stoga, ako imate zdravstvene probleme s jetrom svakako posegnite za barem jednom šalicom kave dnevno i spriječite komplikacije. 

Stimulans, diuretik i laksativ

Kofein vam može pomoći i ako bolujete od astme. Pomaže u njenoj kontroli te ublažava napade. Često za kavom posežu i ljudi koji boluju od migrene jer kofein ublažava njene simptome ponekad čak i učinkovitije od ljekova. Razlog zbog kojeg posežemo za kavom kad osjećamo umor jest taj što kofein, između ostalog, smanjuje osjećaj umora. Čak i ako imate problem s bubrežnim kamencima, dokazano je kako kofein sprječava stvaranje novih naslaga. 

 | Author: Shutterstock Shutterstock

Od liječenja depresije do kreme protiv celulita

Kofein stimulira centralni živčani sustav te na taj način podiže raspoloženje i koncentraciju. Ponekad je i sam miris kave dovoljan da se čovjek bolje osjeća. Kava je i društveni napitak jer uz duge razgovore, tajne i male tračeve jača međuljudske odnose te olakšava dušu i iscjeljuje psihu. I održavanje vanjske ljepote nezamislivo je bez kave jer je kofein čest sastojak u kremama protiv celulita. Ako želite nabrzinu napraviti domaći recept za celulit dovoljno je izmiješati mljevenu kavu i maslinovo ulje.Uzmite šalicu mljevene kave, pola šalice smeđeg šećera te ih pomiješajte. Na bedra umasirajte maslinovo ulje te pet do sedam minuta kružnim pokretima masirajte celulit smjesom od kave i šećera. 

 | Author: Shutterstock Shutterstock

Svake godine u svijetu se popije više od 500 milijardi šalica kave. Amerikanci su najveći svjetski potrošači kave, no ako gledamo pojedinačno - tu su apsolutni rekorderi Finci, s gotovo 10 kilograma godišnje.Trenutak kada je kava prevruća za konzumiranje najbolji je za isprobavanje arome. Za ocjenu mješavina degustatori koriste metodu kušanja iz šalice. Riječ je o složenom procesu koji podrazumijeva isprobavanje okusa sirovih i prženih uzoraka prije, za vrijeme te nakon postupka prženja. Degustator, također, isprobava kavu na različitim temperaturama, kako bi osjetio čitav spektar prisutnih okusa. Jedan od najvećih i najpoznatijih svjetskih proizvođača kave, talijanska kompanija Lavazza koja još od 1895. godine stvara najbolje arome kave, otišla je korak dalje u stvaranju kofeinskog savršenstva. Njihovi majstori kave, naime, pomiješali su zrna kave iz različitih dijelova svijeta stvorivši tako ultimativni okus kave.

Ipak, kavopijama je danas omogućen cijeli novi svemir užitaka jer osim klasične crne kave i kave s mlijekom, mogu birati između kava s okusom cvijeća, raznih vrsta čokolada i orašastih plodova. Bogatstvo okusa jamči potpuno uživanje i opuštanje. U kakvom vam god izdanju bila najdraža, zgrabite svoju šalicu i uživajte u njenom neodoljivom okusu i zdravom djelovanju.

[video: 3385 / ]

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.