Hrana Analizirali smo 08. travnja 2017.

Goji bobice - bobičasto voće koje pomaže kod mršavljenja

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Posljednjih godina goji bobice doživjele su veliku popularnost te su često bile predstavljane kao supernamirnica. Kao i ostale vrste bobičastog voća, bogate su antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

Ovim egzotičnim bobicama karakteristične crvene boje često se pripisuju brojna blagotvorna svojstva. No jesu li te tvrdnje opravdane? U nastavku ti donosimo sve blagodati konzumiranja goji bobica koje podupire i znanost.

Što su goji bobice?

Goji bobice su plodovi biljke Lycium barbarum koje se u tradicionalnoj kineskoj medicini koriste već više od 2000 godina. Ove crvene bobice slatkastog okusa mogu se konzumirati sirove, sušene, ali i u obliku soka ili čaja. Osim toga, često se koriste kao ekstrakt, u obliku praha, tableta ili kapsula.

Goji bobice se ističu po tome što sadrže antioksidanse specifičnog naziva Lycium barbarum polisaharidi za koje se smatra da imaju brojne blagodati za zdravlje. Zanimljivo je kako se u sastavu goji bobica može naći i 11 vrsta esencijalnih aminokiselina.

Nutritivni sastav

Nutritivni sastav goji bobica znatno se razlikuje ovisno o sorti, svježini i načinu procesiranja. Odlikuju se visokim udjelom vlakana, proteina, vitamina i minerala kao što su željezo, bakar, selen te vitamini A i C. Osim toga, obiluju mnoštvom antioksidansa uključujući karotenoide, likopen, lutein i polisaharide koji čine čak 5 – 8% ukupne količine sušenih bobica.

 | Author: Zdrava Krava Foto: Zdrava Krava

Goji bobice i karcinom

Istraživanja pokazuju kako ekstrakt goji bobica može inhibirati ili usporiti rast karcinogenih stanica. Rezultati studije u kojoj je sudjelovalo 79 osoba s uznapredovanim stadijem karcinoma pokazali su kako su osobe, koje su uz imunoterapiju dobivale i koncentrirani ekstrakt goji bobica, imale 25% veću stopu smanjenja tumorskih stanica u odnosu na skupinu koja je primala samo imunoterapiju.

Goji bobice i kontrola šećera u krvi

Laboratorijska istraživanja pokazuju da ekstrakt goji bobica može poboljšati kontrolu šećera u krvi na način da povećava osjetljivost na inzulin kao i samo izlučivanje inzulina iz gušterače.

Kofein potiče povećano lučenje inzulina?

Goji bobice i energija

Pokazalo se kako redoviti unos ekstrakta goji bobica može poboljšati razinu energije, sportsku izvedbu te sveukupni osjećaj blagostanja.

Sreća-Opuštenost | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Goji bobice i mršavljenje

Zbog niskog glikemijskog indeksa i visokog udjela vlakana, goji bobice mogu pomoći u gubitku kilograma. Osim toga, istraživanja pokazuju kako i koncentrirani sok goji bobica pomaže u mršavljenju na način da utječe na povećanje potrošnje kalorija.

Goji bobice i kolesterol

Rezultati animalnih studija pokazali su kako ekstrakt goji bobica može smanjiti razinu ukupnog kolesterola i triglicerida te povećati razinu „dobrog“, HDL kolesterola.

Goji bobice i imunosni sustav

Goji bobice mogu djelovati i na zdravlje imunosnog sustava tako da utječu na povećanje bijelih krvnih stanica koje su odgovorne za zaštitu organizma protiv štetnih bakterija i virusa.

Djelotvorne tehnike za uklanjanje sala s trbuha!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      kresimir3

      Što se tiće sušenog goij-a, ok ALI POD UVJETOM DA NIJE SUŠEN NA SUNCU !!!!!! Kinezi večinom suše na suncu, a opče je poznato da je sunce največi neprijatelj vitamina. Uvozni goji je često prepun štetnih sastojaka iz razloga jer ga Kinezi kao najveći proizvođači goji-a tretiraju svime i svačime jer je goji jako osjetljiv na pepelnicu. Ja preporučam uvijek svježi ili smrznuti plod . To je onda to !

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.