Hrana Hrana kao lijek 25. travnja 2017.

Hren razrjeđuje gusti sekret iz dišnih organa i olakšava tegobe sa sinusima

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Korijen hrena pomaže kod bronhitisa, upale sinusa i oboljenja srca i krvnih žila. Budići da olakšava probavu, prije svega se koristi kao dodatak jelima od mesa ili masnoj hrani, a odličan je saveznik i u borbi protiv bronhitisa, upale pluća i prehlade. Ovaj izuzetan začin svojom ljutinom zagrijava cijeli organizam, a korijen se može koristiti preko cijele godine.

Spas za dišne tegobe

Hren sadrži glukozinolate, spojeve koji su zaslužni za njegov prepoznatljiv okus, a imaju sposobnost razrijediti gusti sekret i olakšavaju njegovo izbacivanje. Znanstvena istraživanja pokazala su da upravo zahvaljujući glukozinolatima, ljuti korijen sprječava nastanak raka. U fitoterapiji se koristi u liječenju bolesti pluća, reume, gihta, hunjavice, kao i za izbacivanje pijeska i kamena iz bubrega jer je poznat i kao izvanredan diuretik. Hren stimulira probavne organe, budući da izaziva pojačanu sekreciju želučanih i crijevnih sokova, žuči i enzima gušterače, a djeluje i na obnavljanje korisnih bakterija u crijevima.

Hren1_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Korijen hrena čisti cijeli organizam i ubrzava metabolizam, pa ako se redovito koristi u prehrani pomaže i protiv umora. Naročito se preporučuje dijabetičarima jer regulira razinu šećera u krvi. Inače, hren obiluje vitaminom C (više od 100 mg u 100 g svježeg korijena), a tu su i glikozid, sinigrin, glutamin, glukoza, kalij, kiseli sulfat i eterična ulja koja mu daju ljutinu.

Doznaj zašto hren nije dobar za štitnjaču

Napitak za jačanje pluća

  • Preliti 10 g hrena, sitno naribanog s 2 dl kipuće vode i ostaviti da odstoji poklopljeno nekoliko minuta.
  • Procijediti i piti mlako.
  • Dnevna doza je 2-3 manje šalice.

Za inhalaciju sinusa

  • U posudu staviti 50 g naribanog hrena i 5 dl vode i zagrijavati do vrenja.
  • Skloniti sa štednjaka, prekriti glavu ručnikom i udisati paru.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.